Kiskun Emlékhelyen Szank Vezér történetét, a Látogatóközpontban Patkós Zsolt mutatta be ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Kiskun Emlékhelyen Szank Vezér történetét, a Látogatóközpontban Patkós Zsolt mutatta be ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/07/02 11:15

Kiskun Emlékhelyen Szank Vezér történetét, a Látogatóközpontban Patkós Zsolt mutatta be ... 3.Kiskun Emlékhelyet Szank Vezér történetét Patkós Zsolt, Szank polgármestere mutatta be ...
A 2019 június 21-átadott emlékpark a kunok magyarországi megtelepedésének és jelenlétének állít emléket, Szank vezér egykori szálláshelyén. Központi épülete a látogatóközpont, amely modern digitális technikával visszarepít az elmúlt évszázadokba. A tematikus útvonalak történeti hűséggel mutatják be a magyarságba az évszázadok során beolvadó kunok folyamatosan változó életterét. Láttuk a jurtákat, Árpád-kori és késő középkori sírokat, templomromot, feltárt kettős körárkot és a cölöpsánc rekonstrukcióját, Árpád-kori földházat, XIX. századi kun tanyát és tanyaudvart.
Patkós Zsolt, polgármester elmondta, hogy a Szank közelében talált Árpád-kori település maradványainak régészeti feltárását követően kezdődött meg a területen a Kiskun emlékhely kialakítása 350 millió forintból, amit a szanki önkormányzat pályázati forrásból valósít meg közel 4,5 hektáros területen.
33 kun település közös gyökereit és történelmét mutatja be a Látogató Park. A látogatók történelmi tanösvényt végigjárva ismerhetik meg a kunok Kárpát-medencei történetét, mindennapi életmódját.
A kiállítás alapjait tíz évvel ezelőtt tárta fel Sz. Wilhelm Gábor régész. Rengeteg emberi csontot, nők, férfiak és gyerekek maradványait, IV. Béla-korabeli érméket, ékszereket találtak, a közelmúltban pedig megkezdték egy kettős körárokrendszer feltárását, amivel a település lakói vélhetően a tatárok ellen próbáltak védekezni, de már nem volt idejük befejezni.
33 kiskun település azért fogott össze, hogy múltjukat megörökítésére közös emlékhelyet hozzanak létre. Az összefogásuk, együvé tartozásuk jelképe az emlékmű közepén álló kunhalom, amely nemcsak a közös örökséget, de hősi halottaikat, elődeiket is megidézi. Emlékeztetett arra, hogy a régészek az emlékpark területén templomot tártak fel. Ősi szentélyt, ami bár elporladt, de a nép, aki építette, helyben maradt és felépítette újra otthonát.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930