Ferenc pápa és az ő ideje - Mario Bergoglio - Dr. Sólyom László a hazai egyház helyzetéről ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Ferenc pápa és az ő ideje - Mario Bergoglio - Dr. Sólyom László a hazai egyház helyzetéről ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/06/21 08:15

Ferenc pápa és az ő ideje - Mario Bergoglio - Dr. Sólyom László a hazai egyház helyzetéről ... 9.Ferenc pápa és az ő ideje – A kereszténység Jorge Mario Bergoglio idején - A fordítást Dr. Sólyom László, volt köztérsasági elnök készítette.
Dr. Sólyom László (2005 augusztusa és 2010 augusztusa között volt a Magyar Köztársaság elnöke) szerint Ferenc pápát azért utálják sokan, mert "migránssimogató", és nem akarja őket tengerbe lőni, ahogy ez egy keresztényhez illik. Az azért érdekes, hogy a kiadó, a Pannonhalmi Bencés Főapátság a korábbi köztársasági elnököt tartotta a legalkalmasabb személynek a fordítás elkészítésére.
Az egyházak magyarországi helyzetéről Sólyom László: Elértük a Szent István-i állapotot, de nem úgy, hogy tíz falu, egy templom, hanem egy papnak van tíz vagy húsz faluja, bezárt templomokkal. Mint mondta, nincsen szükség állami egyházügyi hivatalra, elég a Pénzügyminisztérium. Az egyházakra a kereszténydemokrata kormányzatok az Antall-kormány óta lőcsöli a feladatokat, pénzt is adnak ezekhez, így a kezükben tartják őket. Szerinte senki nem akarta az iskolai hittant, merthogy ezzel szétzúzták azt a munkát, amely a plébániai hittant és a közösségeket éveken keresztül felépítette. De jobban tudja a KDNP, hogy mi a kereszténység érdeke, mint az egyház. Ezt Erdő Péter bíboros is elpanaszolja, de őt nem kérdezték meg semmilyen egyházi törvénnyel kapcsolatban, éppúgy nem az evangélikusokat és a reformátusokat.
A bemutatón szó volt arról is, hogy Ferenc az első olyan pápa, akit már a párbeszédet hangsúlyozó II. vatikáni zsinat után szenteltek pappá, és aki már egy urbanizálódott világból, a Buenos Aires-i megapoliszból érkezett, ahol katolikusnak lenni, a kisebbségi létet jelentette. Ez a dél­amerikai hozzáállás teljesen más, mint az európai, Szent Ágoston óta tartó jogászias, szabályokat számon kérő és büntető katolikus gondolkodás. Ferenc pápa a periféráról jött, a maga "nép egyháztanával" nem az egyetemi központok lelkipásztorkodását célozza, hanem a nép tapasztalatából és tanúságtételéből induló pasztorációt, a meghallgatást.
A kereszténység Jorge Mario Bergoglio idején című kötet szerkesztője az olasz Andrea Riccardi, a Sant’Egidio közösség alapítója.
A Napjaink Teológiája sorozat 24. darabjaként megjelent könyvben a szerzők megvizsgálják, milyen az Egyház helyzete Kínában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Európában. Szembenéznek azokkal a kihívásokkal, amelyet a vallások találkozása, a laikusok és hívők szerepvállalása jelent. Szó esik a Vatikán és a politika kényes viszonyáról, a menekültkérdésről, a találkozás kultúrájáról, valamint arról, hogyan próbál választ adni a szegények problémájára a pápa által képviselt „város teológiája?. Mindeközben Ferenc pápa különleges személyisége és történeti jelentősége is kirajzolódik.
A könyv fejezeteinek szerzői a történettudomány, egyházjog, pasztorálteológia, egyháztörténelem, kommunikációtudomány, biblikum és politikatudomány világszintű képviselői, közöttük Walter Kasper bíboros.
A kötet utolsó fejezete Juhász-Laczik Albin és Dejcsics Konrád bencés szerzetesek beszélgetését közli a fordítóval, Sólyom Lászlóval. A beszélgetés során végigveszik a könyv legfontosabb témáit – a központ és a periféria, a globalizálódó világ, a szegények és az evangélium, valamint a kortárs lelkipásztori kihívások kérdéseit –, és a hazai egyház és kereszténység szempontjából reflektálnak rájuk.
A könyv bemutatójára június 17-én 17 órakor került sor az Akadémiai Könyvtár konferenciatermében. Köszöntőt mondott Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát, a kötetről Sólyom László volt köztársasági elnök, Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója és Dobszay János újságíró beszélgetett.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031