79. OMÉK és partnerországa Marokkó - Ondré Péter, AMC ügyvezető ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:79. OMÉK és partnerországa Marokkó - Ondré Péter, AMC ügyvezető ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/06/13 16:15

79. OMÉK és partnerországa Marokkó - Ondré Péter, AMC ügyvezető ... 3.Hamarosan kezdődik 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK). Az eseményről sajtótájékoztatón számolt be a vásárt szervező Agrárminisztérium és Agrármarketing Centrum, melynek keretében bejelentették, hogy az esemény partnerországa Marokkó lesz. Szakmai nappal, élelmiszer innovációs versennyel és a nemzetköziség jegyében partnerországi megjelenéssel várja a látogatókat 2019. szeptember 26-29. között az OMÉK.
A vásár programjairól tartott sajtótájékoztatón Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy 2019-ben továbbfejlesztették a kiállítás koncepcióját, így közvetlen fogyasztóorientált vásárról a regionális üzleti esemény jellegre került a hangsúly. A termékek közvetlen értékesítése még mindig lehetséges, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kap a magyar, illetve a szomszédos és más európai országok üzleti szektorának részvétele. Bejelentette, hogy a 79. OMÉK partnerországa Marokkó lesz, amely az afrikai országokkal fenntartott magyar kapcsolatok sarokkövének is tekinthető, különösen a mezőgazdasági termelés, a kutatás és az oktatás területén fennálló, megbecsült helyzeténél fogva. Az agrár-külkereskedelem az egyik kiemelt területe a két ország közötti kétoldalú együttműködésnek, és ez remélhetőleg csak fokozódik a vásári jelenlét által.
A partnerországi megjelenés kiváló lehetőség a két ország közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésére, mondta el Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete. A nagykövet asszony beszédében kitért Marokkó 2008-ban elindított Zöld Stratégiájára, amellyel a mezőgazdaság az egyik legnagyobb munkahely-szolgáltató lett és 10 év alatt 7,3%-ról 17,3%-ra nőtt az ágazat kibocsátása az országban. Reménye szerint az OMÉK-on történő megjelenés által minél többen ismerhetik meg Marokkó mezőgazdasági termékeit, gasztronómiáját és különlegességeit.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az OMÉK szervezésével kapcsolatos aktuális információkról is beszámolt. A korábbi évekhez hasonlóan az általános és középiskolás diákok kisérő tanáraikkal együtt egy előzetes regisztrációt követően ingyenes vehetnek részt az OMÉK-on, amennyiben csoportosan, minimum 10 fő részvételével érkeznek az eseményre. A szakmai konferenciák tematikái olyan aktuális agrárgazdasági témák köré csoportosulnak majd, mint az élelmiszer-feldolgozóipar kihívásai, az agrár digitalizáció, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásai és az állattartás körülményeiben tapasztalható változások.
Ondré Péter és Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a 79. OMÉK-on, az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával rendezik meg a Hungaricool SPAR élelmiszer innovációs versenyt.
A versenyről az áruházlánc élelmiszeripari cégvezetője elmondta: a 2019. június 27-én induló magyarországi termék innovációs verseny egyedülálló a maga nemében. A verseny a magyar élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat segíti, hogy azok termékei a vásárlók minél szélesebb köréhez juthassanak el. Horváth Ferenc hozzátette: az augusztus 24-ig tartó pályázatra innovatív, újszerű, ötletgazdag, a fenntarthatóságot lehetőség szerint szem előtt tartó, a magyarországi piacon már fellelhető, de kiskereskedelmi hálózatban még nem kapható élelmiszer termékekkel lehet jelentkezni. Az előzsűri által érdemesnek talált maximum 20 élelmiszer-innováció az OMÉK idei rendezvényén fog egymással versenyezni. A legjobbnak ítélt pályaművek az áruházlánc polcaira is felkerülnek majd, a nyertes vállalkozások az Agrármarketing Centrum külföldi szakmai kiállításain is megjelenhetnek.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az OMÉK belépőjegy árai a korábbi évekhez képest lényegesen nem változnak. A felnőtt napijegy 1200 forint, a diák és nyugdíjas jegy 500 forint lesz. SZÉP Kártyával rendelkezők a szabadidő alszámláról is vásárolhatnak jegyet, a 14 év alatti gyermekek számára pedig ingyenes lesz a belépés.
Autentikus műsort adott a köszöntőket követően a Magyar Rhapsody Projekt. Tagjai: Bársony Bálint - szaxofon, Tar Gergely - ütőhangszerek, Végh Balázs - dob, Rieger Attila - gitár, Elek Norbert - zongora, Máthé László - nagybőgő.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031