Hableány 2019. június 11-én újra a felszínen, egy uszályon ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Hableány 2019. június 11-én újra a felszínen, egy uszályon ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/06/11 16:45

Hableány 2019. június 11-én újra a felszínen, egy uszályon ... 3.A Hableány május 29-én, 21.05 órakkor került a víz alá. 13 nap múlva, június 11-én, dél körül sikerült "hagyományos módszerekkel" úszódaruval újra a felszínre emelni.
A szakemberek reggel 6-tól délután 14 óráig dolgoztak a mentésen. A 33-ból már csak 4 áldozat hollétéről nincs információ, reméljük ők is hamarosan azonosításra kerülnek.
A 2019. május 29-én a Budapest, Margit hídnál elsüllyedt Hableány kiemelésével kapcsolatos feladatok irányításával dr. Pintér Sándor belügyminiszter a TEK főigazgatóját, Hajdu János vezérőrnagyot bízta meg. A TEK hatvan mérnök, hídépítő és vízügyi szakértő, magyarországi és külföldi búvárok bevonásával kereste azt a megoldást, amellyel a hajótestet és a hajótestbe szorult személyeket a felszínre lehet emelni.
Sok ez a 13 nap, vagy épp ennyire volt szükség ... ? Nem tudni, mert szerencsére, csak most először kényszerült ilyen komplex, rendkívüli körülmények közötti mentésre Magyarország. Összehasonlítási alap hiányában azt kell mondanunk, hogy tőkéletesen, hibátlanul végrehajtotta Magyarország, a Belügyminisztérium, Pintér Sándor, a Katasztrófa Védelem a biztonságot első számú priorításként kezelve a mentést.
Ráadásul rajtunk kívül - mert egyedül csak mi javasoltunk dokumentáltan más megoldást az alkalmazott úszódarús megoldás helyett - azaz csak mi mondtuk mit kellene tenni, már az első napokban - azaz mélytengeri nehézbúvárok merüljenek le sok száz kilós súllyal, amit nem sodor el az ár és füzzenek kiemelő pányvákat a hajó alá és a hadiiparból ismert nagy teherbírású szállító, emelő, harci helikopterekkel emeljék ki a Hableányt az elsűlyedés után, két-három napon belül. És ráadásul nem ajánlották fel ezt a technikát más országok.
Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó - mint tudjuk - 2019. május 29-én este, 21 óra 5 perckor ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel.
A követési távolság - úgy tűnik - nem nem lett betartva és nem lett betartva a szűk, veszélyes helyre vonatkozó előzéskor előírt értesítési kényszer - ahogy a videó felvételekből látszik - valószínű, ha a híd után történik meg az előzés nem történik a baleset. Heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Korea különös figyelemmel kíséri a holttestek utáni kutatást. Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter igyekszik a Duna folyás irányban lefelé fekvő Szerbiát, Horvátországot és Romániát is bevonni az akcióba: Mert mindenáron meg kell keresni a holttesteket. A koreai kultúra szerint elbúcsúzni csak akkor lehet, ha van holttest. Itt az eltűnés nagyobb tragédia, mint a halál.
A svájci felségjelű szállodahajó, 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki a dunai hajó balesettel kapcsolatban. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt indulhat ellene eljárás. Mint kiderült, ráadásul nem ez az első baleset okozása.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930