Múzeumok Éjszakája 2019 - Egy szelet Szombathely ... 32.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Múzeumok Éjszakája 2019 - Egy szelet Szombathely ... 32.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/06/06 09:45

Múzeumok Éjszakája 2019 - Egy szelet Szombathely ... 32.A Smidt Múzeumban az Egy szelet Szombathely című kiállítással készülnek a június 22-i, Múzeumok Éjszakájára, amely a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba kalauzolja a látogatókat.
Ez lesz az „édes élmények” helyszíne: nevezetes tortákról és süteményekről, korabeli receptekről és ehető virágokról hallhatnak, emellett édességeket készíthetnek és díszíthetnek is a látogatók. A gyerekekből erre az estére cukrászinas válhat, míg a felnőttek leckét vehetnek a tarokk-kártya szabályaiból. A látogatók zárás előtt elemlámpás éjszakai tárlatvezetésen fedezhetik fel az épület rejtett zugait és egyes műtárgyak kalandos történetét.
Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, Czenki Zsuzsanna és Vig Károly igazgatóhelyettesek érdekes kiállításokat, témákat mutattak be - melyeket a nagyközönség is láthat majd június 22-én.
Látogatást tettünk a Bartók Teremben a Savaria Szimfonikus Zenekar próbáján és megnéztük az egykori zsinagóga épületét. Megtudtuk Kiss Barna, igazgatótól, hogy a koncerttermen kívül, a zenekar számára kialakított helyiségek a Múzeum Éjszakáján lesznek először megtekinthetők.
Pap Ildikó Katalin, régész a Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállításon kalauzolt végig, amely Vas megye és Sabaria népvándorlás- és középkori történetébe engedett bepillantást.
Tárlatvezetést kaptunk az Iseum Savarienseben, az Isis savariai otthona és a Varázslás és csillaghit című kiállításokon.
Megismerhettük a Smidt Múzeumot, ahol bemutatták az Egy szelet Szombathely című kiállítást, sőt meg is kóstolhattuk. Mindenkinek ajánljuk. A tárlatvezetést Mecséri Annamária, történész tartotta.
A Múzeumok Éjszakája az év kiemelkedő eseménye, amely a városban idén nyolc helyszínen kínál élményt az érdeklődőknek. A múzeumok közül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a programoknak, de csatlakozik hozzájuk a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.
A Múzeumok Éjszakája idei témái az utazás és a digitalizáció, amelyek valamilyen formában minden helyszínen előkerülnek majd. A Savaria Múzeumban 17 órától várják a város múltja iránt érdeklődőket: ekkor nyílik a Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás újabb állomása, amely Vas megye és Sabaria népvándorlás- és középkori történetébe enged bepillantást. Az est további részében arra kapnak választ az érdeklődők, hogy milyen szerepe van ma a digitalizációnak a művészetekben és a tudományban.
A Szombathelyre meghívott szakújságírók részére Sosztarits Ottó, intézményvezető-helyettes, régész muzeológus mutatta be az Isis istennő tiszteletére épült szentélyt, az Iseumot. Az Ő nevéhez fűződik Szombathelyen a Fő téri ásatás is, amely az ókori Savaria hétköznapi életéről is fontos adatokkal szolgált. Alaposan ismeri Pannonia provincia, benne Savaria vallási szokásait, így nem véletlen, hogy nekünk is nagy lelkesedéssel, elhivatottsággal beszélt az Isis Szentélyéről.
A Savaria Múzeumban Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere mutatta be városát, melyre nagyon büszke. Kassai Hajnal, EMMI Múzeumi Főosztály vezetője az idei Múzeumi Éjszakákról beszélt. Dr. Fazekas Márta PhD, MTÜ Vezető szakértő, az újdonságokat is érintette. Csapláros Andrea, Múzeumigazgató, a Savaria Múzeum és a Múzeumok Éjszakája kiemelt eseményeit ismertette.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031