Balatoni Évadnyitó 2019 - Himnusz és koszorúzás a Kishamisról ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Balatoni Évadnyitó 2019 - Himnusz és koszorúzás a Kishamisról ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/05/12 10:45

Balatoni Évadnyitó 2019 - Himnusz és koszorúzás a Kishamisról ... 9.Hivatalosan is elindult a vitorlásszezon május 11-én – a Magyar Vitorlás Szövetség első idei versenyével, a 2019. évi Balatoni Évadnyitó BEFLEX Nagydíjjal. A hagyományoknak megfelelően a verseny előtt Vitorlabontó ünnepséget tartottak és megkoszorúzták a Balatont az idegenforgalmi és hajózási szezon hivatalos megnyitásaként.
Térzenét adott Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és Germering Város Fúvószenekara, Blaskapelle der Freiwilligen Feuerwehr Unterpfaffenhofen a Vitorlás téren. Köszöntő beszédet mondott dr. Bóka István polgármester. A két város kapcsolatának harmincéves jubileumát ünnepelve Andreas Haas, Oberbürgermeister - Balatonfüred német testvérvárosa, Germering főpolgármestere is köszöntötte, ahogy dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Rákossy Balázs, a PM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Verseny néző hajón köszöntőt mondott Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.
Az ünnepi műsorban a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió adott műsort. Az Évadnyitó ünnepséget egész napos családi programok kísérték.
Kollár Lajos, az idén kilencvenéves szövetség elnöke elmondta: tavaly Érdi Mária és Berecz Zsombor révén két olimpiai kvótát szereztek a magyar vitorlázók, és idén még legalább két kvóta megszerzésére van esély, hiszen a Vadnai és a Gyapjas testvérek is egyre jobban szerepelnek. Kiemelte: minden esély megvan arra, hogy négy hajóosztályban öt olimpikonnal legyen ott Magyarország Tokióban az olimpián, ami a sportág eddigi legnagyobb magyar sikere lenne. Idén öt nemzetközi vitorlásversenyt rendez a szövetség részben balatonfüredi, részben balatonföldvári helyszíneken, és a tervek szerint idén elindul a balatonfüredi megállópont fejlesztése is. Uniós pályázatok segítségével közel kétszáz hajót, illetve sporteszközt juttatott a szövetség 27 klubnak.
Tavaly minden versenyükön rekordszámú nevező volt. Most a balatoni évadnyitó vitorlásversenyre, a szezon első, a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett nagyhajós regattájára is több mint kétszázan neveztek és a nyári Kékszalagon is szeretnék elérni a tavalyi jubileumi viadal létszámát. Az utóbbi években a vitorlássport utánpótlásában résztvevők száma a kétszeresére növekedett és szintén emelkedett a versenyzői engedéllyel rendelkező sportolók száma is. A szövetség elnöke arról is beszélt: a túravitorlázók számára elindult a Vitorlázz itthon elnevezésű program, és egy telefonos applikációval is segítik a túravitorlázókat, hogy a számukra megfelelő kikötőben tudjanak éjszakázni, valamint a meteorológiai viszonyoknak megfelelően tervezhessék útvonalukat.
Megnyitóbeszédében Rákossy Balázs, a pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Balatont a magyar turizmus egyik legfontosabb fellegvárának, Balatonfüredet pedig a Balaton fővárosának nevezte. Az évről évre jobban teljesítő turizmus nagymértékben járul hozzá a magyar gazdaság dinamikus növekedéséhez, és a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős forrásokat biztosít arra, hogy kiemelkedő turisztikai helyszínek - köztük elsősorban a Balaton - olyan szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a kikapcsolódásra, sportolásra, pihenésre vágyóknak, amelyek minden igényt kielégíthetnek.
Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint az évadnyitó vitorlásversenyre a nyári turisztikai szezon megnyitójaként is tekintenek, mely az összefogást szimbolizálja a Balatonért, a vitorlázásért, Balatonfüred városáért és a sportért. A vitorlázás egyrészt technikai sport, ahol a fejlesztéseknek nagy szerepük van, de emellett komoly szellemi kihívás is.
Holczhauser András, az MVSZ főtitkára a nézőhajón beszélt a vitorlázás ünnepéről is, a július 18-án induló 51. Kékszalagról, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye. Legalább 500-600 hajó nevezésére számít. Idén ismét két évfordulót ünnepelnek: az első Kékszalagra 85 évvel ezelőtt, 1934-ben került sor. Másrészt 2019-ben lett 90 éves a Magyar Vitorlás Szövetség.
Az évadnyitó BEFLEX Nagydíjon 210 hajó indult. Elsőként a New Black Jack futott át a füredi célvonalon. A második az RSM2 lett. A tihanyi célba harmadikként az Admiral-X (X-35), negyedikként a Lillafüred (75-ös cirkáló), ötödikként pedig a No1 (RC44) futott be. Utánuk, a hatodik helyen érkezett a célba a Revolution (NAU370), osztálytársa a szintén NAU370-es Kacor király pedig hetedik lett. Utánuk érkezett sorrendben a 100% (Asso99), Fantom (NAU370), HAM-LET (X-35), Obsession (11M One Design), MagnuM (NAU370).
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031