Jeruzsálem Park avatására érkeznek a vendégek ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Jeruzsálem Park avatására érkeznek a vendégek ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/05/06 08:15

Jeruzsálem Park avatására érkeznek a vendégek ...Jeruzsálem Park avatására érkeznek a vendégek ... Az ünnepségen részt vett Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára, Nagy Gábor Tamás az I. kerület polgármestere, Bácskai János a IX. kerület polgármestere, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, diplomaták, a zsidó szervezetek vezetői ...
Jeruzsálem parknak nevezték el Budapest I. kerületében a Clark Ádám tér-Lánchíd utca-Friedrich Born rakpart által határolt területet. Köszöntő beszédet mondott az avató ünnepségen Tarlós István, főpolgármester, Tzipi Hotovely izraeli külügyminiszter-helyettes és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.
Tarlós István főpolgármester ajándéktáblát adott át Tzipi Hotovely külügyminiszter-helyettes asszonynak Izrael Állam függetlenségének 71. évfordulója alkalmából a Jeruzsálem park névadó ünnepségén és mint mondta, a névadó ünnepség nemcsak a zsidó közösség tagjainak fontos, hiszen Jeruzsálem a zsidóság és a kereszténység bölcsője is.
A névadó ünnepségen Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy évezredes történelme folyamán a hit és az összetartás biztosította Jeruzsálem népének túlélését. A mindenkori közös cél adott elegendő életerőt ahhoz, hogy a sokat szenvedett nép végül megőrizze egész nemzetének jövőjét. Izrael ma egy közel 9 milliós lélekszámú ország, Jeruzsálem 860 ezer lakosú város. Jeruzsálem ma is történelmi, spirituális és nemzeti központ, világunk egyik szellemi ütőere. A világ egyik leghíresebb és legérdekesebb városa minden bizonnyal az elkövetkező évszázadokban is megőrzi múltját és építi jövőjét.
A légvonalban mért távolság Jeruzsálem és Budapest között 2000 kilométer. Budapest új, Jeruzsálemről elnevezett közparkja a mai naptól az emlékekben, és a jövő építésében is egyaránt közelebb hozza a két történelmi települést egymáshoz. Budapest őszintén tiszteleg a magyar nemzet fővárosának exkluzív helyszínén létrehozott Jeruzsálem parkkal a történelem, az Ó- és Újszövetség, valamint Izrael népe előtt, Izrael nemzeti ünnepének emlékére.
Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt arról, hogy 2017-ben a zsidó közösség képviseletében egyszerre szólhatott Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor miniszterelnökhöz, s kérte a magyar kormányt, hogy fontolja meg Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerését. Tudom, hogy a dolog ennél sokkal bonyolultabb, mégis a magyar kormány 2019 márciusában megnyitotta a jeruzsálemi Külgazdasági Képviseletét, amely - az Egyesült Államok és Guatemala nagykövetsége mellett - a harmadik diplomáciai státuszú képviselet Jeruzsálemben. Ezért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezúton is kifejezi a magyar kormány bátor lépése iránti nagyrabecsülését.
A város ma is a három monoteista világvallás szent helye, a zsidóság és a kereszténység bölcsője, a mostani rendezvény ezért nem csak a zsidó közösség tagjai számára fontos. Talán nincs a világ történetében még két olyan vallás, amelynek gyökerei ilyen eltéphetetlenül fonódtak volna össze, bármennyire szomorú a kereszténység és a zsidóság közös vallástörténetének első kétezer éve.
Tzipi Hotovely izraeli külügyminiszter-helyettes szintén megköszönte Tarlós Istvánnak, Heisler Andrásnak és Joszi Amraninak az ünnepi alkalom létrejöttét. Az új köztér elnevezés fontos mérföldkő abban a történelmi folyamatban, amelynek egyik eleme a jeruzsálemi magyar külgazdasági képviselet megnyitása volt, s amely a jeruzsálemi magyar nagykövetség megnyitása felé vezet. A külügyminiszter-helyettes szerint ma nem csak az új Jeruzsálem parkot, hanem a Magyarország és Izrael közötti kiváló kapcsolatot is ünnepeljük, s ebben a kapcsolatban kiemelkedő szerepe van a két miniszterelnök, Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu közötti barátságnak is.
Megemlékezett a holokauszt magyarországi áldozatairól, és az antiszemitizmus kapcsán elmondta, hogy sok országban növekszik az antiszemitizmus, amely ellen közösen kell küzdenünk. Beszélt az Izrael ellen tegnap elkövetett rakétatámadásokról. Miközben itt állok, Izrael támadás alatt áll, a Hamasz terrorszervezet több száz rakétát lőtt ki civilek, gyerekek, nők, óvodák, iskolák ellen, és ennek egyetlen oka, hogy a Hamasz nem akarja Izrael létét. A harc kapcsán megköszönte a magyar kormány nemzetközi fórumokon és az Európai Unióban kifejtett, Izrael melletti támogatását, valamint azt, hogy a magyar kormány elismeri Izrael önvédelemhez való jogát.
Az esemény moderátora Szűcs-Somlyó Mária, a Főváros kommunikációs igazgatója volt.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031