Szováta Park ünnepélyes átadása - dr. Tóth József, polgármester, Budapest XIII. kerület ... 5.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Szováta Park ünnepélyes átadása - dr. Tóth József, polgármester, Budapest XIII. kerület ... 5.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/04/11 21:15

Szováta Park ünnepélyes átadása - dr. Tóth József, polgármester, Budapest XIII. kerület ... 5.Szováta Parkot ünnepélyes eseményen adta át 2019. április 11-én, Budapest XIII. kerületében dr. Tóth József, polgármester és Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere. Az ünnepi parkátadó befejezéseként dr. Tóth József, polgármester és Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere közösen testvérvárosi emlékkövet is felavattak. Az ünnepi műsorban a Szovátai Intermezzó Kamarakórust hallhattuk.
Az Együttműködési Megállapodást 1998. április 16-án írta alá Mátyás Endre polgármester és dr. Tóth József polgármester Budapesten.
Az avató ünnepségen részt vett Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármesterek, önkormányzati képviselők, a kerület lakósai, a sajtó képviselői ...
Szováta Erdélyben, a Korond patak és a felső Kis-Küküllő völgyében elterülő úgynevezett Sóvidék legészakibb települése. A sóhegyekben történt sóbányászat az őskorig vezethető vissza, akárcsak a sóstavaknak a gyógycélra való használata. A településről az első említés 1578-ban történt, rá öt évre már faluként tartják nyilván Szovátát. Az 1562-es székely felkelés leverése után fejedelmi tulajdonba került bányákat a környező falvakból letelepedett sóőr családok őrizték. A következő évszázadban a kialakult meleg tavak egyre ismertebbé váltak.
A modern Szovátafürdő megteremtője Veress József volt. A mai Medve-tó alakulási folyamata 1875-ben kezdődött meg. Itt található a világ legnagyobb és Európa egyetlen heliotermikus, a napfény hatására 70°C hőmérsékletét is elérő tava. Egyedülálló az is, hogy a sósziklák közvetlen környékét zöld vegetáció borítja. Szovátának jelenleg öt sós tava van: a Medve-, a Mogyorósi-, a Fekete-, a Veres- és a Zöld-tó. A két világháború között már az ország egyik legdivatosabb fürdőhelyévé vált, ahova a román királyi család és Jászai Mari is többször ellátogatott. A település 1952-ben nyert városi ragot.
Az egykori székely ácsmesterek által készített villákat, majd az 1960-70-es években épült sokemeletes szállodákat jól egészítik ki a családi méretű vendéglátó egységek. A gyógyturizmuson kívül foglalkoztatás a bútorgyár, a sajtgyár üzemeiben és a gyógynövények feldolgozása során történik. A lakosok száma mintegy 13 000 fő.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031