MNB - Vagyonfelmérési eredmények - Miből élünk? - Huszár Gábor ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MNB - Vagyonfelmérési eredmények - Miből élünk? - Huszár Gábor ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/04/09 15:15

MNB - Vagyonfelmérési eredmények - Miből élünk? - Huszár Gábor ... 2.Miből élünk? Jelentősen növekedett a háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 között. A vagyon állományának és változásának jellemzőiről és eloszlásáról szolgáltat adatokat a Miből élünk? című háztartási vagyonfelmérés. A sajtóesemény résztvevői: Simon Béla, Gerendás János, Huszár Gábor az MNB Statisztikai Igazgatóság munkatársai.
Miközben az áremelkedés ebben az időszakban 5 százalék körül alakult, a szektor nettó vagyona 44 százalékkal, az egy háztartásra jutó nettó vagyon 48 százalékkal lett nagyobb. A vagyonnövekedés fő oka a reáleszközök (elsősorban az ingatlanok) értéknövekedése volt, de számottevően növekedett a pénzügyi eszközök értéke is, miközben az adósság csökkent.
A felmérésnek a nemzeti számlákhoz igazított adatai szerint a vagyonnövekedés 2014 vége és 2017 vége között
lényegében minden háztartási csoportban jelentős volt, akár életkor, régió vagy a nettó vagyon nagysága szerinti bontásban vizsgáljuk. Ugyanakkor a vagyonnövekedés lényegesen nagyobb mértékű volt az átlagnál Közép Magyarországon és az Alföldön, a 66-75 éves korosztályban, illetve a vagyon nagyságát tekintve a felső 10 százalékba tartozó háztartásoknál.
A háztartások alsó 50 százalékának részesedése a teljes nettó vagyonból lényegében változatlan (9%) maradt, a legalsó decilisben jelentősen csökkent az eladósodottság. A felső 50 százalékban csak a legfelső decilisben növekedett a teljes nettó vagyonból való részesedés a vizsgált három év alatt.
A háztartások eszköz-összetételére vonatkozóan változatlanul igaz, hogy a reáleszközök lényegesen
egyenletesebben oszlanak el a szektorban, mint a pénzügyi eszközök, egyes kategóriák (részvények és részesedések, kötvények) pedig csak a vagyonos háztartásoknál jelennek meg számottevő mértékben.
Az egy háztartásra jutó nettó vagyon nagysága (az átlagérték) 27 millió forint, a medián érték 12 millió forint volt 2017 végén. A "Miből élünk?" az Európai Központi Bank által koordinált háztartási vagyonfelmérés (Household Finance and Consumption Survey – HFCS) része. A felvétel célja, hogy az Európai Unió tagállamaiban összehasonlítható, részletes adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyonáról, annak jellemzőiről, eloszlásáról, az ezeket befolyásoló jövedelmi, fogyasztási és egyéb körülményekről. A felmérés 2011-ben indult és 3 évente kerül végrehajtásra.
Magyarországon a felmérést az MNB koordinálja, az adatfelvételt és az adatok feldolgozását a Központi Statisztikai Hivatal hajtja végre. Első alkalommal a felmérés 2014-es hullámában vettünk részt, így a 2017 végén lezajlott újabb adatfelvétellel már két időpontra vonatkozóan állnak rendelkezésre részletes adatok a háztartások gazdasági helyzetére vonatkozóan.
A felmérésben 2014-ben és 2017-ben érintett háztartások között nincs átfedés, de a kérdőívekben szereplő kérdések, illetve az adatfelvétel módszerei alapvetően ugyanazok voltak a két hullámban, így az eredmények összehasonlíthatók. A 2017-es magyarországi felmérés során a körülbelül 4 millió hazai háztartás közül a kérdezőbiztosok 15 ezer háztartást kerestek föl, és a felkeresett háztartások közül majdnem 6 ezer válaszolt önkéntes alapon a kérdésekre.
A felmérés célja, hogy adatokat szolgáltasson a háztartások vagyonának, jövedelmének és fogyasztásának jellemzőit, megoszlását bemutató elemzésekhez.
A jövedelmek esetében a leggyakoribb bevételi formák a munkabér, az állami nyugdíj és a szociális juttatások.
A háztartások 65 százaléka kap munkabért, 48 százaléka valamilyen állami nyugdíjat és 34 százaléka valamilyen szociális juttatást. Míg a munkabérek és a szociális juttatások előfordulását tekintve általában a felső és az alsó decilisek rendelkeznek az átlagot meghaladó aránnyal és a középső decilisek az átlagnál alacsonyabbal, addig az állami nyugdíjak tekintetében fordított a helyzet, tehát a középső decilisek részvételi aránya átlag feletti. Más jövedelmi formák előfordulása jóval alacsonyabb az eddig tárgyaltakhoz képest.
A legnagyobb felmért éves háztartási jövedelem 145 millió forint volt, az érdemi jövedelemmel nem rendelkező háztartások száma megközelítette a 15 ezret.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031