136. Keresztény Évad a Magyar Állami Operaházban - Ókovács Szilveszter, főigazgató ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:136. Keresztény Évad a Magyar Állami Operaházban - Ókovács Szilveszter, főigazgató ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/04/08 16:15

136. Keresztény Évad a Magyar Állami Operaházban - Ókovács Szilveszter, főigazgató ... 2.136. Évad Magyar Állami Operaház - A kereszténység lesz a fő témája az Operaház 2019/2020-as évadának.
Kállai Ernő hegedűművész a Méditationt adta elő Massenet Thais című operájából, közreműködött Pásztor Lili, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke, majd Ókovács Szilveszter főigazgató tartotta meg köszöntőbeszédét az évad programjairól.
Megtudtuk, hogy a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a kereszténység lesz a kiemelt témája a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadának. A tematikus évadban olyan darabokat fogunk bemutatni, amelyek mélységében foglalkoznak a kereszténységgel. Nem csupán bibliai történetek ihlette művek tartoznak ebbe a körbe, hanem a kereszténységet éltető vagy vele egyúttal vitázó darabok is, mint például Richard Wagner Tannhäusere.
Poppea megkoronázásától István, a királyig terjed az Opera Keresztény Évada. 467 nagytermi és turnéelőadás, 21 bemutató, köztük szcenírozott oratórium, akrobatákkal tarkított musicalopera és könnyűzenei előadókat is felvonultató balett produkció színesíti a palettát a Magyar Állami Operaház 2019/2020-as tematikus évadában.
Az új szezonban mutatkozik be az Eiffel Műhelyház, az Erkel Színházban egy darabon belül két szerepben tér vissza Erwin Schrott, Tannhäusert énekel Peter Seiffert, míg Komlósi Ildikó, Kálmándy Mihály, Ferruccio Furlanetto, Nino Machaidze és Michael Volle gálaesteken lép a budapesti közönség elé.
2020-ban Budapest ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A római katolikus egyház világméretű eseménysorozatának nagyszabású előhangjaként a Magyar Állami Operaház 136. évadát a kereszténység tematikájának szenteli. Az Erkel Színház és a frissen megnyíló kőbányai Eiffel Műhelyház bemutatói között így megtalálhatók bibliai történetekhez kapcsolódó művek, passiók, illetve a keresztény eszmeiséget hordozó, vagy azokkal vitatkozó alkotások is.
Az évad 21 premierje között 13 opera, 7 balett és 1 prózai mű, 6 ős- és 5 magyarországi bemutató szerepel. Az operák közt új színrevitelben tér vissza a repertoárra Wagner Parsifal és Verdi Don Carlos című alkotása, előbbi Almási-Tóth András, utóbbi a német Frank Hilbrich rendezésében, míg Mozart Szöktetés a szerájból című művéből Vecsei H. Miklós operarendezői debütálásaként készít friss animált produkciót az OperaKaland középiskolás közönségének. Karácsonykor Händel Messiását a Mozart-féle átiratban mutatja be az Erkel Színház Anger Ferenc elképzelései szerint.
Az évad végén Gyöngyösi Levente új szimfonikus hangszerelésben debütál az István, a király operaváltozata, amelynek koncertszerű előadásával tiszteleg az Opera Szörényi Levente 75. születésnapja előtt, majd 2020. június 4-én, a trianoni centenárium estéjén teljes értékű színpadi produkció is születik belőle Szinetár Miklós rendezésében.
Az idén áprilistól próbaüzemben működő Eiffel Műhelyház a tervek szerint 2019 őszén nyitja meg kapuit. A 400 fős nézőtérrel rendelkező, Bánffy-terem névre keresztelt új játszóhely és multifunkcionális háttérbázis a hosszú 19. század népszerű operáit körülölelő korszakok, így egyfelől a preklasszika és a barokk, másrészről a 20. századi és kortárs szerzők műveinek nyújt otthont. A kettő ötvözetét kínálja az évad első operapremiere, Monteverdi Poppea megkoronázása című műve, amit az Opera felkérésére Bella Máté hangszerel újra, előadói apparátusában pedig Fekete-Kovács Kornél jazzformációja is helyet kap.
Az Opera ebben az évadban is kapcsolódik Bach munkásságához, és basszushangra írt Krisztus-kantátáiból készíttet monodramatikus színpadi változatot, amit Keresztkantáták címmel Horváth Csaba rendez. A tavaly bemutatott GermanLateNight est négy Hindemith-egyfelvonásosát követően a 2019/20-as évadban a 20. századi német zeneszerző főműve, a német parasztháború idején játszódó Mathis, a festő Szabó Máté színrevitelében szerepel először az Opera műsorán.
A friss operaprodukciók között található Jake Heggie 2000-ben bemutatott, Ments meg, uram! című műve, amely Helen Prejean nővér azonos című könyve alapján készült.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031