Gazdasági Évnyitó Konferencia 2019 - Dr. Birkner Zoltán, elnök - NKFIH ... 12.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Gazdasági Évnyitó Konferencia 2019 - Dr. Birkner Zoltán, elnök - NKFIH ... 12.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/01/31 08:15

Gazdasági Évnyitó Konferencia 2019 - Dr. Birkner Zoltán, elnök - NKFIH ... 12.Szárnyaló gazdaság határai címmel a HG Media Konferenciát rendezett 2019. január 30-án a New York Palace Hotel Budapestben, Dedica Anthology. Konferencia háziasszonya és moderátora: Kamasz Melinda.
Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke előadásának témája az Értékteremtő innováció. A hazai kutatás és innováció fejlesztési céljai, irányai és eszközei a nemzetközi versenyképesség megerősítéséért.
Pénzügyi szemmel Kerekasztal beszélgetés témái: A vállalatok hitelezése, hogyan áll, mennyire pörgött fel a vállalatok hitelfelvétele, a Növekedési Hitelprogram Fix, vannak-e jó, finanszírozható ötletek, az európai uniós forrásokból mennyi marad a következő időszakra, hogyan állnak a kifizetések. A beszélgetés résztvevői: Dr. Berta Adrienn, a Magyar Fejlesztési Bank főigazgatója, Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke, Jákli Gergely, az EXIM Bank Zrt. vezérigazgatója, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgató, Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. vezérigazgató-helyettes.
Beszállítók és beszállítói integrátorok támogatása témái: A KKV-k beszállító képességének javulása és a beszállítói tevékenységet végző vállalatok számának növelése, a magyar beszállítói program, milyen segítségre lenne szükség a növekedéshez. A beszélgetés résztvevői: Ali Robert, az Audi Hungaria Zrt. Általános Beszerzés osztályának vezetője, Pomázi Gyula, Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparági Stratégiákért és Szabályozásért Felelős Helyettes államtitkára, Pongrácz Ferenc, a Tungsram Innovation ügyvezető igazgatója, Szemán Illés, a GE Aviation beszerzési igazgatója.
A Digitalizáció gazdaságra gyakorolt hatása témái: 2025-re éves szinten 9 milliárd euróval, azaz körülbelül 3000 milliárd forinttal növelheti a GDP-t Magyarország, ha sikeresen gyorsítja fel a gazdaság digitalizációját állítja a McKinsey jelentésében. Kik és milyen lépésekkel kapcsolódhatnak sikert prognosztizálva a digitalizációhoz. Hogyan állnak a kkv-k a digitalizációval. Segítő programok. Nőhet egy vállalkozás bevétele megfelelő digitális eszközök használatával. A beszélgetés résztvevői: Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Jánoskuti Levente, a McKinsey budapesti irodájának vezető partnere, Laufer Tamás, az IVSZ elnöke, Rehus Péter, igazgató, IBM Magyarországi Kft. Sőrés Tamás, Microsoft Magyarország kormányzati kapcsolatok igazgató.
A megnyitó előadást Banai Péter, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára tartotta: 2019-től milyen évet várhatnak a vállalkozások, gazdasági növekedés mértéke, kormányzati várakozások, várható, vállalkozásokat érintő intézkedések, versenyképességet érintő beavatkozások, innovációban elfoglalt helyük - témákban. A kormányzat várakozása szerint idén is elérhető, hogy a magyar gazdaság 4 százalék körüli mértékben növekedjen. Hosszabb távon a növekedés elsődleges korláta a munkaerőhiány. Az aktivitási ráta növelésében lát még mozgásteret a kormányzat, különösen az 55 éven felüliek foglakoztatásában. A növekedés hosszabb távú fenntarthatóságához a vállalkozások termelékenységének javulása is szükséges.
Korszakváltás történik a magyar gazdaságban - hangsúlyozta Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Vége van annak a helyzetnek, hogy olcsó és nagyszámú munkaerő áll rendelkezésre. Míg korábban a gazdaság arra épült, hogy megfelelő képzettségű munkaerő viszonylag olcsón volt elérhető. Ma már a vállalkozásoknak ki kell termelni a 10, 20 vagy 30 százalékos béremelés alapjait. A monetáris politikai környezet változásával vége lesz az olcsó és bőséges pénz korának is.
Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója szerint fontos az állami kezességvállalás. A finanszírozási igény a kkv-szektorban továbbra is jelentős. A legfrissebb adatok szerint 2018 harmadik negyedévében a kkv-szegmens hitelállománya 14 százalékkal emelkedett. Az MFB Csoporthoz tartozó társaság kezességvállalási portfoliójának növekedési mértéke tavaly az előzetes adatok szerint megközelítette a 150 milliárd forintot. 2018-ban a cég több mint 40 ezer kkv-hitelhez vállalt kezességet.
A KKV szektor fejlesztésére irányuló EU-s és hazai pályázatok - Rapcsák Dániel, Vanessia Kft.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930