Raoul Wallenberg díjátadó - Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Raoul Wallenberg díjátadó - Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/01/17 10:15

Raoul Wallenberg díjátadó - Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere ... 9.Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere irányítása alatt a kerület kiemelt figyelmet fordít és fordított a demokratikus és emberi jogokkal összefüggő helyszínek, terek, épületek rendbe hozására a területén lévő nemzetközi gettó, a zsidóüldözések emlékeinek, emlékhelyeinek helyzetére a megemlékezések támogatására. Ilyen rendezvényeken méltató és emlékező beszédeket rendszeresen tart és kezdeményez. Emberi magatartása, empatikus viselkedése az említett kérdésekben alkalmassá teszik a Wallenberg-díj elnyerésére. A díjra a Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége terjesztette fel.
A Raoul Wallenberg-díjat minden évben január 17-én adják át, mivel 1945-ben ezen a napon tartóztatták le a svéd diplomatát Budapesten. A díjat a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte, hogy etikai mércét és példát állítson a magyar társadalmi- és politikai közélet elé.
A díjakat a MAZSIHISZ-BZSH székház, Goldmark termében adták át, ahol köszöntő beszédet mondott az ünnepségen Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára aki a példát mutató embereket méltatta és a közöny, az érzéketlenség, a feledés veszélyére figyelmeztetett.
Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete szerint mindnyájunk felelőssége, hogy felemeljük a szavunkat a rászorulók, kirekesztettek védelmében, valamint “a rossz ellen, a hamis hírek és az eltorzított tények ellen”.
Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke elmondta, hogy az idén kilencedik alkalommal odaítélt díjat a Raoul Wallenberg Egyesület és a Raoul Wallenberg Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával alapították, hogy elismerésben részesítsék az arra érdemes polgárjogi aktivistákat, civil szervezeteket, a települési önkormányzatokat, nemzetiségi önkormányzatokat, intézményeket, az írókat, újságírókat, szerkesztőségek, szellemi műhelyek közösségeit, az egyházi közösségeket, egyházi közösségben tevékenykedő embereket. Az alapítók a rangos díj adományozásával példát, példaképeket és etikai mércét kívánnak állítani a magyar társadalmi és politikai közélet elé.
A díjátadót a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke Dr. Sebes József vezette. A laudációkat Kósa Judit, a bíráló bizottság titkára és Derdák Tibor, a bíráló bizottság elnöke ismertették.
2019-ban a Raoul Wallenberg díjat kapott: Kelbert Krisztina történész, muzeológus. Az előterjesztő – Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke azt írta, hogy Kelbert Krisztina rendkívüli érzékenységgel és empátiával végzett kutatásai, hozzájárulnak az antiszemita előítéletesség visszaszorításához és a fiatal nemzedék toleráns attitűdjének kialakításához…
Dr. Székely János püspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió, a Sója Miklós Nyitott Ház Szövetség elnöke, és a Mária Rádió fővédnökeként igyekszik elősegíteni a cigányság anyagi, szellemi, lelki és kulturális felemelkedését, a még fellelhető kulturális és szociális gátak leépítésének útjait keresi és fellép a történelmi hagyományú előítéletek ellen is. A díjra Dr. Erdő Péter bíboros, Esztergom – budapesti érsek terjesztette fel.
Professzor Dr. Szita Szabolcs történész 1990-ben két túlélővel megalapította a budapesti Holocaust Dokumentációs Központot, amely 2005-től miniszterelnöki támogatással közalapítvánnyá vált. Jelentős munkát végeztek a magyar zsidóság háborús és személyi veszteség feltárásában. Közel 200 főt javasoltak háborús embermentésért Világ Népeinek Igaza címre. Ö írta az első magyar Holokauszt tankönyvet, majd elindította az izraeli tanár továbbképzéseket. A díjra a Raoul Wallenberg Egyesület terjesztette fel.
Vadász Magda a Bét Jehuda világi vezetője. Több civil, zsidó szervezetben dolgozik: 1991-ben női szervezetet alapított, majd ezévben belépett B’nai B’rith Budapest Páholyba, amelynek jelenleg alelnöke. Önkéntes munkát végez az Élet Menete Alapítványnál és a Komárnói Hitközségnél. Megválasztották a Bét Jehuda zsinagóga elnöki posztjára is. A díjra a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége terjesztette fel.
A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium. A pécsi egyetemre bekerülő cigány/roma származású többségükben hátrányos helyzetű hallgatók egyetemi tanulmányaik elvégzésében való támogatása egyre nagyobb feladat a magyar oktatásügy előtt. A Wallenberg díjra a Wlislocky Henrik Szakkollégiumot a Kethanipe Egyesület terjesztette fel.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031