100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje 2018 ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje 2018 ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/12/31 09:45

100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje 2018 ... 9.Minden évben a ZENE-BOR ünnepén december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban, nagyszabású gálakoncertet ad a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar, így 2018-ban is.
Kétrészes műsoruk repertoárján Strauss, Rossini, Brahms, Liszt és Csajkovszkij közkedvelt dallamai, virtuóz cigányzene továbbá olyan népzenei művek szerepelnek, melyeket különleges és egyedi hangszerelésben tolmácsol a zenekar, előadásmódjában csak a "100 Tagúra" jellemző hangzás világgal gazdagítva.
Az esemény különlegessége, hogy koncert előtt a közönség néptáncbemutatóval egybekötött borkóstolón ismerkedhet Magyarország borászainak, borpincéinek termékével, idén a Koch Borászattal. Azok a vendégek, akik a koncertélményen túl egy gasztronómiai utazáson is részt szeretnének venni, a műsor alatt sósfalatok és bor vagy akár ínycsiklandó négyfogásos vacsora kíséretében élvezhetik a 100 Tagú mind hangzásban mind látványban lebilincselő, páratlan előadását.
A 100 Tagú elmaradhatatlan sikerszámai mellett idén a nagysikerű novemberi oroszországi turnéjának repertoárjával gazdagítja műsorát a zenekar: Rossini: Tell Vilmos nyitány, Brahms: V. Magyar tánc, Dankó: Villámcsárdás, Monti: Csárdás, Reményi: Repülj fecském, Tradicionális magyar cimbalom szóló, Ifj. J. Strauss: Mesél a bécsi erdő, Kodály: Kállai kettős, Híres izraeli dallamok (Golden Jerusalem), Suppé: nyitány A költő és paraszt c. operából, Offenbach: Orpheus az alvilágban (Kán-kán), Strauss: Császárkeringő, Bizet: Carmen (részletek), Ferraris: Nyár Párizsban, Marquina: Spanyol cigánytánc, Ismeretlen szerző: Régi orosz románcok, Sarasate: Cigányosan (előadja: Kállai Ernő - Junior Prima díjas hegedűművész), Sosztakovics: 2. Keringő,
Dinicu: A pacsirta, Dankó: Csárdás.
Fantasztikus gálavacsora várta a vendégeket: Előétel: Tokaji libamáj pástétom, fügével, mézes-citromos kuglóffal és gránátalmás kerti salátákkal, Leves: Gyöngytyúk erőleves daragaluskával, julienne zöldséggel
Főétel: Borskéregben sült sertésszűz, sütőtök felfújttal, mandulás brokkolival, grillezett paprikával,krokettel és erdei gomba mártással, Desszert: Nugátos csokoládétorta Chilivel és eper mousse-szal.
A Magyar Örökség-díjas, világhírű 100 Tagú Cigányzenekar megalakulását 1985-ben egy áprilisi szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály temetésére, a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország számos városából. Régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt id. Járóka Sándort. Akkor megfogalmazódott, hogy egy szervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti ezt a több éve fennálló szellemi űrt. Ezek után az alapítók - Berki László, Mészáros Tivadar, Boross Lajos - több hónapos előkészület után 1985. november 2-án megalakították a "Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet", melyet később a muzsikusok 100 Tagú Cigányzenekar névre kereszteltek.
A bemutatkozó koncertre a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 1986. március 22-én a Budapesti Kongresszusi Központ Pátria termében –a mostani koncert helyszínén- került sor. A premierre egyszerre figyelt fel a hazai és a külföldi zeneértő közönség. A 100 Tagú Cigányzenekar elindult világhódító útjára, példát közvetítve a többségi és kisebbségi társadalomnak, hidat és empátiát képezve közöttük. Célja, e kivételes zenei érték életben tartása, megőrizve azt az évszázados hagyományt, melyet a cigányok családi örökségként, generációkon át hordoznak. A kitartó és eredményes munkájával pozitív, image formáló intézménnyé vált. A zenekar ma 138 taggal büszkélkedhet. A 100 Tagú Cigányzenekar húsznál több CD-t, számos DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina, 9 aranylemez lett. Számos rádió és TV felvétel készült róluk, több film is például egy road-movie, 2003-ban Monte-Carlo-ban "AVES" címmel. A Magyar Rádió Nívódíját, több hazai és nemzetközi fesztivál szakmai díját vehették át. 2000-ben elnyerték a Magyar Örökség Díjat, és ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar a világhírű művészi és hagyományőrző munkájáért bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe és 2014. március 18-tól jogosult a "Hungarikum - Kiemelt Nemzeti Érték" kitüntető cím használatára.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031