Nyársapát - Pest megye - Magyarország - Tóth Tibor alpolgármester ... 10.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Nyársapát - Pest megye - Magyarország - Tóth Tibor alpolgármester ... 10.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/11/28 10:15

Nyársapát - Pest megye - Magyarország - Tóth Tibor alpolgármester ... 10.Tóth Tibor, nyugalmazott iskolaigazgató, alpolgármester felidézte a Nyársapáti templom építését - 2004. május 15-én a közel tíz éves munkával elkészült a templom. Az itt élő közösségnek, mintegy 300 év után újra van katolikus temploma, amelyet Török Ferenc egyetemi tanár, Ybl- és Kossuth- díjas építész tervezett.
Nyársapát község értékeit, múltját, jelenét és megálmodott jövőjét Dr. Elek Lenke a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Turisztikai és Gasztronómiai szakosztályának elnöke által vezetett néhány fős szakmai újságíró csapat mutatja be kép és hangfelvételekkel, nyomtatott és on-line cikkekben. Az egynapos látogatáson vendéglátónk Kis Miklós, polgármester és Bimbó Brigitta kulturális önkormányzati munkatárs volt.
Tóth Tibortól megtudtuk, hogy a templom alapkövét 1995. április 8-án áldotta meg Marosi Izidor nyugalmazott váci püspök. A falu lakosságának példás összefogásával kezdődött a munka, amelyből Labancz Árpád polgármester, Tóth Tibor iskolaigazgató és Kis Miklós gazdálkodó (12 éve már ő a polgármester) éppúgy kivette részét, mint jó néhány falubeli.
A gyönyörű kőműves munka Horsik József, a szakszerű műköves munkák Pataki Zoltán ceglédi mesterek szaktudását dicsérik. Az ácsmunkákat Tóth Ferenc, a villanyszerelést Csertő Antal kecskeméti mester végezte. A szép faoltárt és egyéb asztalos munkákat Tánczos Ferenc ballószögi mester készítette, a deszkapadlót Varga Dániel. A kórus mellvédjének deszkaborítását Újszászi Sándor és Tóth István készítette el, a gyóntatószoba elválasztó rácsát Fodor Ferenc ny. tanító úr.
A templom-, oltár- és szentségházszentelésén a templom kulcsának átadása után dr. Beer Miklós megyéspüspök atya lépte át elsőnek a templom küszöbét, majd megkezdődött az ünnepi szentmise, amelynek során felemelő élmény volt a helybéli fiatalok közreműködése a felolvasásokban, és az iskola nagyszerű énekkarának éneklése Motyovszkyné Benkó Szilvia vezényletével, Mucsi László kántor orgonakíséretével.
A templom névadója Boldog Apor Vilmos oltalmazta a védteleneket, ez a templom és minden templom oltalom és menedék. Legyen ez a templom is oltalom és menedék, legyen ez a templom a reménység jele, határon innen és túl – zárta beszédét a püspök atya.
Ezután került sor a templom- és oltárszentelésre, amelyen részt vettek a környék papjai és korábban itt szolgált, vagy baráti alapon meghívott papok. Református testvéreinket Köteles Attila lelkipásztor és jó néhány református hívő képviselte. Végre a korábbi évtizedek plébánosainak és híveinek álma mára megvalósulhatott.
Köszönhető ez mindenek előtt a Gondviselő Isten jóságának, sok-sok imádkozó léleknek, a helyi önkormányzati képviselők pozitív hozzáállásának, az önkormányzat többszöri jelentős adományának, a Nagykőrösi Egyházközség egykori elszánt határozatának, a Váci Egyházmegyének, személy szerint Keszthelyi Ferenc megyéspüspök úrnak, a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének az ország határain belül és kívül élő sok-sok nagylelkű adakozónak.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031