A kovászember - Egy székely tiszteletes, aki begyógyítja a Gyurcsány-féle sebeketVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:A kovászember - Egy székely tiszteletes, aki begyógyítja a Gyurcsány-féle sebeket
Forrás: Pesti Srácok, 2018/10/21 11:45

A kovászember - Egy székely tiszteletes, aki begyógyítja a Gyurcsány-féle sebeketPotré Kelemen Leventéről, Oklánd unitárius tiszteleteséről, a székely magyarság "kovászáról", a Tiszteletbeli Székelyek közösségének egyik életre hívójáról
Készítette: László Petra operatőr és Csibra Tibor riporter (PestiSrácok.hu, 2018.)
A címadásról: Fábry Szabolcs forgatott korábban "Kovászemberek" címmel sorozatot a magyar nemzetet összefogó, megerősítő emberekről. Már e sorozatban is szerepelt Kelemen Levente, innen kölcsönöztük (immár határozott névelővel) ezt a címet.
Mikszáth Kálmán ükapámról, Fábry Jánosról, gömöri polihisztorról írt novellát ezzel a címmel: Kovászember. Olyan embernek ismerte meg néhai tanárát, igazgatóját, mint aki a közösségteremtésben, közösségépítésben fáradhatatlanul alkotott, tett azért, hogy az északi nyelvhatáron nemzetünk erős kulturális gyökerekkel, hazafias lélekkel, hittel teli cselekvéssel kapaszkodjon szülőföldjébe. A Kovászemberek sorozatomhoz magam is olyan szereplőket, alkotókat kerestem a belső-Magyarországon és az elszakított területeken, akik ilyen értelemben kovászai legszűkebb közösségeiknek. Kelemen Leventében olyan unitárius papot, huszár hagyományőrzőt, fáradhatatlan közösségszervezőt, gazdálkodót és lótartó embert ismertem meg, akire azt gondolom, hogy ha Mikszáth Kálmán ma a Homoród-mentére látogatna, akkor elismerő dörmögéssel mondaná: a nagytiszteletű úr a XXI. század székely Kovászembere.
Fábry Szabolcs
Nagyvázsony polgármestere
tiszteletbeli székelyAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930