Mézkampány - Lesti Kitti, mézkirálynő ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Mézkampány - Lesti Kitti, mézkirálynő ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/10/15 18:15

Mézkampány - Lesti Kitti, mézkirálynő ... 9.„Legyen minden nap, mézes nap!” szlogen jegyében útjára indult az őszi mézfogyasztást ösztönző kampány.
Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös sajtótájékoztatót tartottak az őszi méz fogyasztásösztönző kampány elindításáról, 2018. október 15-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Kerengőjében, Vajdahunyad vár.
A sajtótájékoztató résztvevői: Dr. Nagy István agrárminiszter, Bross Péter elnök, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, Ondré Péter ügyvezető igazgató, Agrármarketing Centrum, Győrffy Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A sajtótájékoztatón részt vett Lesti Kitti, a 2018/2019-es év mézkirálynője.
A sajtótájékoztatón megismerhettük a 2018. őszi méz fogyasztásösztönző kampány céljait, állomásait, a mézpiaci helyzetet, a magyar méhészet helyzetét, a mézfogyasztás élettani hatásait. A sajtótájékoztató után mézszentelés következett, majd a Mézlovagrendek szervezésében mézosztás kezdődött a Hősök terén.
Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idén közepes mennyiségű mézet állítottak elő a méhészek az előző évekhez képest. A megtermelt méz kiváló minőségű. Magyarország méznagyhatalomnak számít, Európában itt a második legnagyobb a méhsűrűség, ugyanakkor a mézfogyasztásban még nem szerepel az ország az élen. Belföldön mintegy 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik. Az ágazatnak idén nehéz időjárási körülményekkel kellett szembenéznie, emellett állategészségügyi nehézségek is adódtak, de vannak gondok az értékesítésnél is.
Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy többek között rádiókampánnyal népszerűsítik széles körben a mézfogyasztást, a fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg, emellett országszerte különböző rendezvényeken is reklámozzák a fogyasztás előnyeit. A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés mintegy 85 százaléka függ a beporzástól, ami nélkül az élelmiszerellátási lánc is felborulhat.
Bross Péter, az OMME elnöke szerint, ha az országban az egyedülálló háztartásban élők negyedévente, a családosok pedig kéthavonta egy kilogramm mézet vásárolnának, akkor a termelt mennyiség teljes mértékben lefedné a belföldi fogyasztást. Ha magyarok 60-70 százaléka minden reggel egy teáskanál mézet megenne, akkor a Magyarországon termelt összes méz elfogyna.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, az agrárkamara is fontosnak tartja a mézfogyasztást ösztönző kampányt. Évek óta támogatják az Európai mézes reggeli elnevezésű akciót, amely olyan gyermekekhez juttat el mézet, akiknek egy része életében először találkozik ezzel a termékkel. A jövő mézfogyasztóihoz idén 100-150 ezer mézcsomagot juttatnak el. Az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik. A megtermelt méz körülbelül 80 százalékát a határokon túl adják el, ezzel öt százalékkal részesedik az ország a világ mézkereskedelméből.
A mézfogyasztást ösztönző kampány novemberben és december zajlik az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.
Az iskolai „Mézes reggeli” alkalmával közel 500 intézményben mintegy 100 ezer gyermekhez szeretnének eljutni. Decemberben az érdeklődők a zalaegerszegi Kárpát-medencei Mézfesztiválon, valamint a gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon találkozhatnak a mézes promócióval
Köszöntötte a megjelenteket Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031