Cziffra György Fesztivál - José Cura ... 5.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Cziffra György Fesztivál - José Cura ... 5.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/09/25 16:45

Cziffra György Fesztivál - José Cura ... 5.Cziffra György Fesztivál - Alapító és művészeti vezető Balázs János Liszt és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész. Negyedik alkalommal rendezik meg Cziffra György zongoraművész emlékének ápolására létrehozott klasszikus zenei fesztivált, amely a kezdetek óta nyitott művészetszemlélettel, műfajilag befogadó programstruktúrával, a névadó szellemi hagyatékát, művészi örökségét méltóképpen ápolva várja a közönséget több helyszínen, világhírű fellépőkkel.
A sajtótájékoztató résztvevői: Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, Isabelle Oehmichen, a Cziffra Foundation művészeti vezetője, Dr. Bentzik Réka, az MVM Kommunikációs, Külügyi és Kormányzati kapcsolatok igazgatója, Balázs János, művészeti vezető, Besszer Szilvia, a Cziffra György Fesztivál társrendezője, Koltay Anna, moderátor.
Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy szomorúak leszünk, ha majd Párizsban és Berlinben rendezik meg a következő Fesztivált, de meg fogjuk érteni, hogy kinőtt bennünket. Jó, hogy egy ilyen rangos programnak adhatunk otthont a MOM-ban és összefonódik a nevünk a Cziffra György Fesztivállal.
Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész által alapított fesztiválhoz idén is számos program kapcsolódik. Kiállítás, mesterkurzus, street piano koncertek, vagy a gyerekeknek szóló programok. A Fesztivál főtámogatója a 2019-es évben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., legnagyobb magántámogatója Várkonyi Attila (FastVentures).
A nulladik nap programjában Mocsári Károly és Oravecz György zongoraművészek adnak koncertet, a nyitónapon pedig a Kállai Vonósnégyest is hallhatjuk. A művészetet és a tudományt összekapcsoló események sorába illeszkedik a katarzisról szóló kerek-asztal beszélgetés
2019-ben olyan művészek tisztelik meg fellépésükkel a fesztivált, mint a sztártenor José Cura, a Fondation Cziffra művészeti vezetője Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész. Fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűvirtuóz, akik Balázs János zongoraművésszel adnak hármasban koncertet. Ott lesz Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Várdai István Liszt-díjas csellóművész és a Kossuth-díjas Hot Jazz Band is. A legkiemelkedőbb fiatal cigányprímás, a Junior Prima Díjas Sárközi Lajos és zenekara ismét a bárest közreműködő zenekara lesz, először lép fel a sorozatban a jazzben és klasszikus zenében egyaránt otthonosan mozgó Káel Norbert zongoraművész.
Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutatóval, Lackfi János Prima Primissima-díjas költővel, Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színművésszel, Lukács Miklós és Balogh Kálmán Magyar Örökség-díjas cimbalom művészekkel. Az igényes könnyű műfajt képviseli idén a fesztiválon Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekesnő, aki Balázs János kíséretében lép színpadra. A gyerekeknek szóló Hangszerbemutató koncert a Cziffra Fesztivál és a Virtuózok fiatal díjazottjainak közreműködésével valósul meg.
A nagyközönség megszokhatta már, hogy a fesztivál tágabb értelemben vett eseménysorozata november 5-én Cziffra György születésnapján kezdődik el, a Cziffra tehetség-díjas művészek hangversenyével. A Cziffra György emlékkoncert a 13. kerületi József Attila Művelődési Központban kerül megrendezésre Horti Lilla énekesnő és Devich Gergely gordonkaművész szereplésével. November 8-tól a fesztivál végéig látogatható a Molnár C. Pál Galériában a Gellérthegyen a mesterről szóló kiállítás.
A franciaországi Fondation Cziffra felkérésére Balázs János zongoraestet ad a Cziffra György által létrehozott Liszt Ferenc Auditóriumban Senlisben, a Szent Frambourg Királyi Kápolnában. Újra megrendezik a névadó által alapított zongoraversenyt, melyet 2012-ben Balázs János nyert meg, idén pedig a zsűri tagjai közé kérték fel. A 2019-es Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál Életműdíjai, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amelyek hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújtanak anyagi és erkölcsi támogatást.
A sikeres megvalósításhoz az NKA, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, Kőbánya Önkormányzata, a 13. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata mellett a Szamos Marcipán Kft., a Takler Pincészet, az Opera Zongoraterem, az Archimedia Kft. és a Molnár C. Pál Galéria is hozzájárult.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031