Magyar Szent István Rend kitüntetettje 2018-ban Demény Pál, demográfus 14Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Magyar Szent István Rend kitüntetettje 2018-ban Demény Pál, demográfus 14
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/08/20 16:15

Magyar Szent István Rend kitüntetettje 2018-ban Demény Pál, demográfus 14Áder János köztársasági elnöktől 2018. augusztus 20-án Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át a kitüntetést, aki egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.
A Szent István Rendet évről évre olyan kiváló magyarok kapják, akik tehetségükkel és munkájukkal, adottságaikkal és szorgalmukkal a maguk egyéni útját járva igazságokra találnak.
Áder János elmondta, Demény Pál szerteágazó tapasztalatai világosan megmutatják, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely érzékeny szemlélettel el tudja érni, hogy megszülessenek a gyermekek, akikre a szüleik eredendően vágynak, s akik a közösség túlélését jelentik. Demény Pál eredményekben és elismerésekben gazdag tudományos pályafutás birtokában "ma önmagával szembesíti az immáron valóban vénséges Európát". Kérdés, hogy Európa túlélve megannyi kataklizmát, éppen a minden korábbinál hosszabb életet és nagyobb bőséget kínáló, békés jólét korában veszíti el reprodukciós képességét, és számolja fel lassanként önmagát.
Ha Európa más jövőt szeretne leszármazottai számára, a cselekvés órája nem sokáig halogatható. A tartós és rohamos népességfogyás végső soron olyan, mint egy kollektív nemzeti és civilizációs öngyilkosság.
A köztársasági elnök köszönetet mondott Demény Pálnak, amiért mind a mai napig a tudomány tényeivel figyelmezet minket: döntéseinket ne csak érzelmekkel, rövid távú politikai vagy gazdasági haszonnal mérjük.
Életműve annak ékes bizonysága, hogy a népességtudomány célokat és érveket adhat a döntéshozók kezébe - mondta Áder János, aki arra kérte a kitüntetettet, nemzetközi tekintélyével, továbbra is segítse, hogy a tudomány és a politika együtt szolgálhassa a közjót.
A kitüntetés átadásakor felolvasott laudációban elmondták, Demény Pál a modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélyeként, a magyar tudományosság jó hírnevét világszerte erősítő kutatói és oktatói pályája, valamint a népességfogyás megállítására is megoldást kereső nagy hatású tudományos életműve elismeréseként vehette át a Szent István Rend kitüntetést.
A történelem, a szakmai tapasztalat és a jelen folytonos vizsgálata Demény Pállal azt mondatja, hogy a népesség keveredése, a ki- és bevándorlás a nemzetek hosszú távú gondjait nem oldja meg. A kulcs a családok kiszámítható támogatásában van, csak általuk érhetünk el nagyobb szolidaritást, amikor - megfogalmazása szerint - az egyéni döntések összeredménye harmóniában van a nemzet, sőt a globális társadalom érdekeivel.
Demény Pál demográfus, közgazdász, New Yorkban a Népesedési Tanács (Population Council) alelnöke és az új demográfiai kutatóintézet, a Center for Policy Studies igazgatója, a modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélye. Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Akadémiai székfoglaló előadását „Európa népességpolitikai dilemmái a huszonegyedik század kezdetén” címmel tartotta.
Demény Pál György fő kutatási területe a halandósági táblák, a stabil népességmodellek, becslési eljárás az adathiányos országok demográfiai folyamatainak elemzéséhez, a történeti demográfia, a népességváltozás és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatok és ezek politikai vonatkozásai. Számos tanulmányt publikált rangos folyóiratokban, tudományos munkái közül legismertebb az Ansley J. Coale-lal közösen írt Regional Model Life Tables and Stable Populations (1966) című könyve, valamint a Resources and Population (1996), amelynek társszerkesztője volt. Magyarul 2016-ban jelent meg könyve Népességpolitika a közjó szolgálatában címmel.
A kitüntetett tiszteletére Balázs János, zongoraművész játszott …
A kitüntetési ceremónián jelen volt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Dr. Erdő Péter bíboros, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kormány tagjai, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031