91. Magyar Örökség Díjátadó - Aknay János, festőművész átveszi a díjat … 14.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:91. Magyar Örökség Díjátadó - Aknay János, festőművész átveszi a díjat … 14.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/06/24 09:15

91. Magyar Örökség Díjátadó - Aknay János, festőművész átveszi a díjat … 14.Juhász Judit, a Magyar Örökség Díjátadó Bizottság alelnöke köszöntötte a megjelent közéleti személyiségeket, köztük Áder János, köztársasági elnököt és feleségét Herczegh Anitát, Mádl Dalma Asszonyt, dr. Martonyi János, volt külügyminisztert …
Majd dr. Klinghammer István, elnök köszöntője következett. Melyet a következő gondolatokkal fejezett be: Tudatosítanunk kell, a haza szeretete nélkül nem lehet sem európainak, sem világpolgárnak lenni. Aki azt állítja, hogy ő mindenhol otthon van, de sehol nincsenek gyökerei, az sosem élheti át a kötődést, a szeretetkapcsolatot. A haza nemcsak a táj, a természet, hanem a kultúra, a nyelv, a történelem is. Magyarországnak ezer éves története van az európai történelembe ágyazottan. Meggyőződésünk, hogy a nemzetek Európája az otthonunk, de a hazánkat nem pótolja semmi!
Juhász Judit bemutatta a Magyar Örökség Díj Bizottságot: Dr. Klinghammer István térképész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a Bizottság elnöke, Dr. Hámori József neurobiológus, agykutató, az MTA rendes tagja, a Bizottság tb. elnöke, Juhász Judit újságíró, a Bizottság alelnöke és bemutatta a Bizottság tagjait.
Az első díj kihirdetése előtt megnéztük a „Kosztpénz lefogyott” című, nyugat-magyarországi ugrós táncokból összeállított művet, mely a korai verbunkos hagyománynak állított emléket zenében, táncban. Koreográfus: Varga Zoltán, zenei összeállító: Kelemen László. Kísérte a Fix-Stimm Zenekar, prímás: Dulai Zoltán. Előadják a Cédrus Táncegyüttes táncosai.
Az ünnepségen Magyar Örökség Díjban részesült a Cédrus Táncegyüttes hagyományőrző tevékenysége, Herczegh Géza Gábor nemzetközi hírű, széleskörű jogtudósi munkássága, Aknay János festőművészete, Ulman István nemzetfaragó és a Gömöri Kézművesek Társulása példája, Ágh István írói munkássága, a több mint 400 éves Egyetemi Könyvtár és az Óbudai Danubia Zenekar kultúrmissziója.
Az első ajánlást Kubik Anna, színésznő olvasta fel. A beérkezett állampolgári javaslatok közül 2018. második díjátadása alkalmából elsőként átadandó díjat a Cédrus Táncegyüttesnek ajánlotta a Bizottság. Felkérte Tímár Böskét, hogy ismertesse Tímár Sándor táncpedagógus, koreográfus, a Nemzet Művésze, a Csillagszeműek Táncegyüttes alapítója rövidített méltatását. Juhász Judit az Aranykönyvből felolvasta az oklevél teljes szövegét.
Első díj felkérő és átadó: Kubik Anna, laudátor Tímár Böske, díjazott Cédrus Táncegyüttes, díjátvevő Varga Zoltán és Lőrincz Beáta.
Második díj felkérő és átadó: Dr. Hámori József, laudátor Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, díjazott Herczegh Géza Gábor, díjátvevő Dr. Herczeghné Petneházy Melinda, Dr. Herczegh Anita, Herczegh Károly.
Harmadik díj felkérő és átadó: Dr. Tulassay Tivadar, laudátor Novotny Tihamér, díjazott Aknay János.
Negyedik díj felkérő és átadó: Sunyovszky Sylvia, laudátor Badin Ádám, díjazott Ulman István és Nagy György.
Ötödik díj felkérő és átadó: Poprády Géza, Laudátor Márkus Béla, díjazott Ágh István.
Hatodik díj felkérő és átadó: Dr. Klinghammer István, laudátor Dr. Szögi László, díjazott Egyetemi Könyvtár, díjátvevő Kálóczi Katalin.
Hetedik díj felkérő és átadó: Böszörményi Gergely, laudátor Dr. Takács József, díjazott Óbudai Danubia Zenekar, díjátvevő Ács Péter, Bús Balázs és Hámori Máté.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930