Stop Soros törvényjavaslatról - Dömötör Csaba, államtitkár - Krónika kérdései ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Stop Soros törvényjavaslatról - Dömötör Csaba, államtitkár - Krónika kérdései ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/05/29 18:15

Stop Soros törvényjavaslatról - Dömötör Csaba, államtitkár - Krónika kérdései ... 3.A Krónika Magazin kérdései:
A Stop Soros törvény tágítja-e valamilyen formában a nemzetállamok önrendelkezési jogait, vagy minden tekintetben megfelelnek az EU hatályos törvényeinek, iránymutatásának ... ?
Magyarország Kormánya, diplomáciai szervezetei tesznek-e bármilyen lépést azért, hogy az Európai Unió más országaiban is a Stop Soros törvényhez hasonló törvényt elfogadjanak Európa megvédése érdekében?
Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a május 29 sajtótájékoztatón elmondta, a Kormány május 29-én benyújtja a Parlamentnek a Stop Soros törvénycsomagot, mely szerint módosul a rendőrségi törvény, a büntető törvénykönyv, a menedékjogi, az államhatárról szóló és a szabálysértési törvény. Rögzítik, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény, létrejön egy ilyen Btk.-tényállás.
Egyértelművé teszik, hogy Magyarország csak első biztonságos országként hajlandó menedékjogot biztosítani, vagyis az üldözöttségnek közvetlennek kell lennie. Megjegyezte, hogy ebben a kérdésben vitában állnak az EU-val, amely egyfajta univerzális jogként tekint a menedékjogra.
Mindenkinek lehetősége lesz bizonyítani, hogy azokban az országokban, amelyeken keresztülhaladt, benyújtott menedékjogi kérelmet, de azt tisztességtelen eljárásban elutasították, illetve hogy ott is üldöztetésnek volt kitéve. Szerbiával kapcsolatban a kormány álláspontja az, hogy nemcsak az uniós tagállamok, hanem a tagjelöltek is biztonságos államnak minősülnek.
Magyarország készen áll a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatos vitákra, ezek során pedig minden esetben az ország biztonsági érdekeit fogja szem előtt tartani. A törvényjavaslat összhangban van a parlamenti választás végeredményével, a magyarok szerint meg kell védeni Magyarországot az illegális bevándorlástól. A törvényjavaslat ezt az akaratot tükrözi.
A Stop Soros törvény büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését, ami alapján aki azt szervezi, hogy egy illegális bevándorló menedékjogot kapjon, vagy Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodó bevándorló tartózkodási jogcímet szerezzen, az elzárással büntethető. Minősített esetben pedig – azaz ha valaki anyagi eszközökkel segíti az illegális bevándorlást vagy tevékenységét rendszeresen folytatja – egy év szabadságvesztéssel is büntethető lesz. A jogszabály arra is lehetőséget ad majd, hogy a bíróság az illegális bevándorlást szervezőket kitiltsa a határ 8 kilométeres sávjából, külföldi állampolgárok esetén pedig kiutasításról is dönthet.
A törvényjavaslat rendelkezik arról is, hogy Magyarország nem fogadja be azoknak a bevándorlóknak a menekültkérelmét, akiket nem üldöznek, nincsenek súlyos veszélyben. Ebben vitánk lesz azokkal, akik univerzális jogként tekintenek a menekültjogra.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031