Budapestinfó - Gulyás Gergely - Budapestet kiemelten kezeljük ... 4.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapestinfó - Gulyás Gergely - Budapestet kiemelten kezeljük ... 4.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/05/18 18:45

Budapestinfó - Gulyás Gergely - Budapestet kiemelten kezeljük ... 4.Budapestinfó - Gulyás Gergely, miniszter a Krónika munkatársának kérdésére: Budapest kiemelt kezelése jó lesz a kerületeknek is ... !
Az önkormányzati jogköröket a főváros és a kerületek gyakorolják, az erről szóló jogszabályok nem változtak, így hatáskörváltozás nem történt. Ahhoz, hogy a főváros sikeres legyen, a fővárosi fejlesztések az eddiginél is nagyobb arányban, gyorsabban és sikeresebben valósulhassanak meg, szoros kooperációra és koordinációra van szükség a főváros, a kerületek és a kormány között, kiemelten a főpolgármester és kormány között.
A kormány a május 18-i, első ülésén fogadja el azt a statútum rendeletet, amely a tárcák egymás közti hatáskörelosztását rögzíti. Ez azt is tartalmazni fogja, hogy a kormány a Budapestet érintő fejlesztési tervei kapcsán szorosan együttműködik a főpolgármesterrel.
Nem vonunk el hatásköröket a fővárostól, éppen ellenkezőleg, a kormányzati jogköröknél is szoros együttműködést írunk elő a kabinet számára.
Tarlós István szerint Budapesttől nemhogy el akarnák vonni a jogosítványokat, hanem az eddigieknél még jobban bevonják a budapesti fejlesztésekről szóló együttműködésbe a városvezetést. Fürjes Balázs legfontosabb feladata államtitkárként egy olyan fejlesztési koncepció elkészítése lesz, ami világossá teszi, hogy az állam mit vállal a budapesti fejlesztésekből.
Fürjes Balázs emlékeztetett arra, hogy amikor kormánybiztossá nevezték ki, első útja a Városházára vezetett, tájékoztatta a főpolgármestert és együttműködést kért. Budapest gazdájának, Budapest választott első emberének tudnia kell, milyen szándékok mentén cselekszik a kormány a fővárosban.
A 2030-ig szóló budapesti városfejlesztési, városépítési stratégiát a főpolgármesterrel közösen fogják megalkotni, jelentősen támaszkodva a főváros eddig készült fejlesztési terveire. Egy egységnek tekintik Budapestet és az agglomerációt. A stratégia egyebek között tartalmazni fogja a családbarát főváros erősítését, ebben számítanak a civil szervezetek munkájára, a nagycsaládosok, valamint a gyermeküket egyedül nevelők szervezetére. Önálló fejezete lesz a stratégiának Budapest diákváros, egyetemváros jellege, a Dunával való kapcsolat. Kiemelt kérdés lesz a közlekedés ügye, beleértve a HÉV-vonalak felújítását, meghosszabbítását, az elővárosi vasútvonalakat, a kisföldalatti fejlesztését, az agglomerációval közös ügyeket, az új déli Duna-híd megépítését, a reptér kötöttpályás és közúti kapcsolatát, a köztér- és közpark-fejlesztési programot, valamint az árvízvédelmet.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika VideómagazinAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031