GULÁG SÁPADT TÉBOLYÁN - Versek a sarkkörön túlról, VorkutábólVideó: Egészség, orvoslás, gasztronómia, receptvideók, szépségápolás, divat, kikapcsolódás, szabadidő:GULÁG SÁPADT TÉBOLYÁN - Versek a sarkkörön túlról, Vorkutából
Forrás: Kontraszt, 2018/04/20 21:30

GULÁG SÁPADT TÉBOLYÁN - Versek a sarkkörön túlról, Vorkutából1947. szeptember 1-én az úgynevezett „kékcédulás választások” napján Karig Sára fordító, idegennyelvi levelező, a szocdem. párt II. kerületi választási bizottságának tagja feljelentést tett a kommunista párt ellen választási csalás címén.
Ugyanis bizonyítékot talált, azokkal a kék cédulákkal, amelyeket az országos választási bizottság adott ki annak bizonyítására, hogy tulajdonosa szerepel a választási listán, de egyéb okok miatt nem otthon szavaz, a kommunisták csaltak. Teherautókkal utaztatták szavazóikat választókörzetről választókörzetre és az egyébként semmiféle azonosítót nem tartalmazó kék cédulákat egyszerűen kék kartonokkal pótolták, azokat adták le igazolásként. Karig Sárát másnap a kommunista párt felügyelete alá tartozó rendőrség nyomozói beültették egy lefüggönyözött autóba és 1954 augusztusáig senki nem tudta hol van. Utólag tudjuk, Szibériában volt, Vorkután, a sarkkörön túl, a gulágon, mindenféle per, tárgyalás és ítélet nélkül. Az esetleges érdeklődésekre Moszkva válasza az volt: „jelenléte akadályozná Magyarország demokratikus fejlődését”. Karig Sára a munkatáborban verseket írt, azokat hazahozta. Negyven évvel később barátai születésnapi meglepetésként Sarkövezet címmel kötet formájában megjelentették. Karig Sára nem volt költő, nem volt író, fordító volt. Addig sem és az után sem, soha többé nem írt verset, legfeljebb csak saját magának. Talán így védekezett a XX. század rémségei ellen.
Orbán Ottó a következőket írta a könyv recenziójában: „A fehér föld. A fehér ég. A fehér hold a fehér égen. A mindent ellepő fehér halál. Magyar versben ennek a halálos fehérségnek, a GULÁG sápadt tébolyának Karig Sára a hírhozója. Verseket gyújt magában a fagyhalál ellen. Egy emberi lény, valaha fiatal nő, most csak a táborlétszám kortalan, semlegesítő tétele, általuk próbál meg emlékezni magára és életben maradni”
Az idős Karig Sára szerepében: Nagy Anna A fiatal Karig Sára szerepében: Huszárik Kata
Szakértő: Dr. Stark Tamás és Dr. Zinner Tibor
Operatőr: Sibalin György
Vágó: Násztor Róbert
Forgatókönyvíró-producer: Bubryák István
Rendező: Radó Gyula
A film a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült 2017-ben.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031