Újabb perek indulhatnak Magyarország ellen? | 24.huVideó: Bulvár videók sztárokról és celebekről, pletykák, botrányok:Újabb perek indulhatnak Magyarország ellen? | 24.hu
Forrás: 24.hu, 2024/03/13 11:30

Újabb perek indulhatnak Magyarország ellen? | 24.huMagyarországon túlbecsülik a német politika szerepét a gazdaságban, a várakozásokkal szemben Berlin nem vállal fel közvetítő szerepet a magyar kormány és az itteni német cégek közötti vitákban. Amelyek kétségkívül léteznek, de elsősorban a belföldi piaccal kapcsolatban álló német tulajdonú vállalatok teszik szóvá sérelmeiket, míg a külső piacokra dolgozó feldolgozóipari cégek alapvetően elégedettebbek a magyarországi üzleti környezettel.
Minderről Dirk Wölferrel, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs vezetőjével beszélgettünk a Dellában. A kamara érti a kormány gazdaságpolitikai szándékait, de azt fontosnak tartja - és erre rendre fel is hívják a kormányzat figyelmét -, hogy a piaci folyamatokra az európai uniós jogi normáknak megfelelően próbáljon hatni az Orbán-kormány. „Azt nem tartjuk helyes útnak, ha ez valamilyen nyomás alatt történik” – jelentette ki vendégünk. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, lehetségesnek tartja, hogy az osztrák SPAR-hoz hasonlóan más, a magyar kiskereskedelemben érdekelt, külföldi tulajdonban lévő vállalat is jogi útra tereli az ügyét, de hangsúlyozta, hogy ez a legvégső lépés lehet a vitarendezés során.
Az itteni német vállalatok most valamivel bizakodóbban tekintenek a jövőbe, mint tavaly ősszel - osztotta meg a kamara tavaszi konjunktúrajelentésének előzetes eredményét Dirk Wölfer (a végleges jelentésre áprilisig várni kell). Az idei évet az "óvatos optimizmus" jellemzi (ez konyhanyelven azt jelenti, hogy "legyünk már túl rajta valahogy") s igazából a 2025-ös évtől várnak érdemi fellendülést a tagvállalatok. Rossz hír Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter számára, hogy főleg az exportra termelő feldolgozóipari vállalatok terveznek visszafogott eredménnyel idén, a gazdaság egyik húzóágazata tehát nem most fogja berúgni a motort.
Az már korábban kiderült a vállalatok visszajelzéseiből, hogy a legnagyobb problémának a kereslet hiányát és a szűkös munkaerő-kínálatot tartják. Ez egybecseng a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált jelentésével, amely szerint nem a forrásköltségek határozzák meg elsősorban a cégek beruházási kedvét, hanem a kereslet alakulása. Ezzel az állásponttal vitatkozik a kormány, amely szerint a magas hitelkamatok bénítják a gazdasági növekedést. A német kamara ezek szerint az MNB-vel egyező véleményen van, még úgy is, hogy több tagvállalatuk külföldről finanszírozza magát.
Más ügyben sincs fedésben a német kamara és a kormány tudása. A kamaránál nem tudnak arról például, hogy a német autógyártók kifejezett kérésére telepítené be a kormány Magyarországra a távol-keleti akkumulátorgyárakat, ahogy arról több miniszter is beszélt. Persze fontos szempont a költséghatékonyság, de az összeszereléshez szükséges akkuk beszerzése megoldható a környező országokból, például Szlovákiából is - hívja fel a figyelmet a beszállítók földrajzi közelségének relatív voltára a kommunikációs vezető. Aki szerint az atipikus foglalkoztatási formák (például részmunkaidő) kiterjesztésével lehetne javítani a munkaerő-kínálaton, valamint a foglalkoztatáshoz kapcsolódó számos bejelentési kötelezettség felszámolásával lehetne gyéríteni a bürokrácián. Javaslataikat el fogják juttatni az NGM-hez, ahol egy újabb versenyképességi csomagot raknak össze.
Regisztrálj a 24.hu-ra! 👉 https://24.hu/belfold/2024/02/29/24hu-regisztracio/
Iratkozz fel, és ne maradj le további videóinkról sem 👉 https://bit.ly/2HWKkJo
Olvasd a legfrissebb sztorijainkat 👉 https://24.hu/
Kövess minket Facebookon 👉 https://www.facebook.com/24ponthu/
Kövess minket Instagramon 👉 https://www.instagram.com/24ponthu/
Kövess minket TikTokon 👉 https://www.tiktok.com/@24ponthu
Értesülj az elmúlt 24 óra legfontosabb híreiről és olvasd a legjobb cikkeinket hetente összegyűjtve 👉 https://24.hu/hirlevel-feliratkozas/
Töltsd le a 24.hu appot:
Androidra 📲 https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.sanomamedia.hir24
iOS-re 📲 https://apps.apple.com/hu/app/24-hu-friss-hirek/id379440463
A 24.hu Magyarország egyik legolvasottabb híroldala. Küldetésünk a független, tényeken alapuló tájékoztatás és a minőségi szórakoztatás. Az a lényeg, hogy kérdezzünk, hogy megmutassuk, hogy ott legyünk, hogy segítsünk, elgondolkoztassunk, szórakoztassunk, és ha kell, leleplezzünk. Értetek: az olvasók, a nézők, a hallgatók miatt.
Legyél te is 24.hu támogató 👉 https://24.hu/tamogatas/
#24ponthu #della #podcast #gazdaság #bakafzoltan #dirkwolfer #németország #autópiar #kormány #24huAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031