Új elektromos buszok a lakosság kényelme és a környezetvédelem érdekébenVideó: Regionális hírek, események:Új elektromos buszok a lakosság kényelme és a környezetvédelem érdekében
Forrás: Buda Környéki TV, 2023/03/27 12:15

Új elektromos buszok a lakosság kényelme és a környezetvédelem érdekébenAz elektromos meghajtású, Mercedes-Benz eCitaro típusú járművek 2022 márciusától emelik a fővárosi agglomeráció közösségi közlekedésének színvonalát a Budakeszit érintő, 22, 22A, 222 és 188E jelzésű agglomerációs autóbuszvonalakon, illetve Budaörs és Törökbálint térségében, a 40, 40B, 40E, 88, 88A, 188, 188E, 140, 140A, 140B, 240, 172, 173 és 272 jelzésű vonalakon. Időközben a Mobiliti Volánbusz Kft. befejezte a töltőoszlopok teljes körű kiépítését a közlekedési vállalat Hunyadi úti telephelyén. A 40 darab 100 kW-os SICHARGE UC100 töltőberendezés 3-3,5 óra alatt tölti fel a buszok akkumulátorait, amelyek így – az időjárási körülményektől és a városi forgalom intenzitásának alakulásától függően – 130-160 kilométeres távolságot tudnak megtenni. A környezetkímélő autóbuszok eddig összesen csaknem 1,8 millió kilométeren szállították az utasokat.
A fővárosi rendszerbe integrált útvonalakon természetesen a budapesti utasok is élvezhetik az e-buszok előnyeit. A 40 jármű ennek megfelelően kék színű, fedélzeti kijelzőjükön a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR) üzemel. A járatokon májustól vármegye- vagy országbérlettel is lehet utazni, de ezek a bérlettípusok kizárólag a főváros közigazgatási határán kívül érvényesek, Budapesten belül BKK-jegy vagy Budapest-bérlet szükséges a szolgáltatás igénybevételéhez.
A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint 13 darab USB-csatlakozóval biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Az elektromos járművek zajterhelése alacsonyabb hagyományos társaikénál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. Az autóbuszok az üzembe helyezés kezdete óta már több mint 1,74 millió kilométert tettek meg, eközben – a dízelüzemű járművek kiváltásával – 1697 tonna szén-dioxidtól mentesítették a környezetet.
A beszerzés összértéke nettó 7,6 milliárd forint, amely a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által kiírt Zöld Busz Program keretében, csaknem 80%-os mértékű, vissza nem térítendő támogatással valósult meg.
A Volánbusz az e-buszok és a töltő-infrastruktúra beszerzésének projektzáró eseményét 2023. március 25–26-án tartja a Budakeszi Vadasparkban, ahol a nagyközönség testközelből ismerheti meg az elektromos járművek jellemzőit és üzemeltetési tapasztalatait.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Pest vármegye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „a Buda környéki régióban a meglévő közlekedési lehetőségek fejlesztése, de újak teremtése is rendkívül fontos: a 40 elektromos meghajtású autóbusz mellett 75 sűrített földgázzal működő jármű is forgalomba állt a Buda környéki agglomerációban. A modern, légkondicionált buszok károsanyag-kibocsátása és zajterhelése is nulla, vagy alacsonyabb, mint a hagyományosaké, és babakocsival, valamint kerekesszékkel is könnyen használhatók.”
Dr. Aradszki András, Pest vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője hozzátette: „a szervizelési lehetőség megteremtése, az autóbusz-vezetők oktatása és hosszas tesztüzem után a Volánbusznak köszönhetően elektromos meghajtású autóbuszok álltak forgalomba a főváros budai agglomerációjában. Ezek a modern járművek egyszerre szolgálják mind a klímavédelmet, mind pedig az érdi, törökbálinti, budakeszi, valamint ezek környéken élők életét, akik rendszeresen, naponta járnak dolgozni Budapestre, vagy a lakóhelyüktől távolabb eső településekre. Ez csak az 1. számú választókerületben napi 30-35 ezer ingázó embert jelent.”
„A jövő mobilitása mindképpen zöldebb lesz, mint a jelenlegi. A közösségi közlekedés, így az autóbuszos közlekedés választása pedig egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő útján. A dél-budai agglomerációban több mint egy éve közlekedő, csaknem 40 darab Mercedes-Benz eCitaro autóbusz és azok töltőberendezései által szolgáltatott tapasztalatok alappillérét képezik a gondozásunkban zajló Zöld Busz Programnak, amelynek célja, hogy a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben modernizálódjon. Az összesített eredmények alapján holisztikus szemlélettel vizsgáljuk a városi közösségi közszolgáltatás további fejlesztését. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy a Magyar Kormány zöld mobilitás-fejlesztési stratégiája még sikeresebb legyen” – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A cikk folytatása és egyéb információk itt: budakornyekitv.huAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2023 Június »«
2023 Június
HKSzeCsPSzoV
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930