A szívekben legyen karácsony! - Kiszelné Mohos Katalin a nagykovácsi takarékossági programrólVideó: Regionális hírek, események:A szívekben legyen karácsony! - Kiszelné Mohos Katalin a nagykovácsi takarékossági programról
Forrás: Buda Környéki TV, 2022/11/30 12:15

A szívekben legyen karácsony! - Kiszelné Mohos Katalin a nagykovácsi takarékossági programrólNagykovácsi Képviselő-testülete elfogadta az energiaválság miatt kidolgozott takarékossági program második ütemét. Erről kérdezem polgármester asszonyt.
- Nagykovácsi milyen helyzetben néz szembe a fenyegető energiaválsággal? Állnak-e rendelkezésre tartalékok?
- Nagykovácsi abban a szerencsés helyzetben van, hogy a gazdálkodása, likviditása mindig is jó volt. Nincsenek hiteleink. Eddig is takarékos gazdálkodás folyt.
Tartok attól, hogy a permanens fejlődési pályánk esetleg megakad a jövő évben, hiszen a működés fogja elvinni a költségvetésünk jelentős részét.
- Milyen szempontok döntöttek arról, hogy milyen korlátozások kerülnek bevezetésre? Zárnak be egyáltalán intézmények?
- Alapvető szempont az volt, hogy a gyerekek érdekei nem sérülhetnek. Illetve a közbiztonságot vagy a személyi biztonságot veszélyeztető döntést nem hozunk. Minden döntésünket ez határozta meg.
Ez alapján épült fel az, hogy mikor vannak zárva épületek, bezárnak-e egyáltalán. Mindezt a honlapunkon, Facebook oldalainkon el lehet olvasni.
Nagyon hosszan, részletesen tájékoztatást adtunk minden intézménynek külön-külön. Érdemes megnézni, hogy ehhez tudjanak alkalmazkodni, amennyiben igénybe szeretnék venni a szolgáltatásokat.
- Gondolom, hogy az egyes intézmények vezetőivel folyamatos kapcsolatban kell hogy álljanak a takarékossági program betartása miatt is.
- Így készült el a takarékossági program második üteme, hogy elsősorban az intézményvezetők tették meg a javaslataikat a saját intézményeikre nézve és természetesen a műszaki kollégáim is segítették ezt a munkát, így velük közösen készült el gazdaságossági program.
Mindenképpen fontos a szoros együttműködés, hiszen a végrehajtásra csak az intézményekkel közösen történhet meg és akkor lesz eredményes, ha mindenki egy emberként az ügy mellé áll és betartja azt amit rögzítettünk.
Az igazi az lesz, amikor látjuk majd, hogy valóban köbméterekben, illetve kWh-okban mutatkozik majd a megtakarítás.
- Ez az intézményi szint, de Önök odafigyelnek a lakosságnak az energiaválsággal kapcsolatos takarékosság miatti esetleges nehézségeire elsősorban a szociális rászorulókra.
- Nagyon fontosnak találtam, és ezért már most novemberben testület elé vittem a szociális rendelet módosítását, illetve valójában egy teljesen új szociális rendeltet készítettünk. Amiben a legfontosabb, hogy a jövedelemhatárokat megemeltük és a rezsi költségekre a támogatások összegét is emeltük. Egyetlen egy tételen nem változtattunk: a rendkívüli települési támogatás. Azért nem, mert ez így is rendkívül magas a többi településhez képest. Egyetlen településen sincs ilyen, hogy 150.000 Ft/év támogatást kapjon egy család vagy egy háztartás, aki rendkívüli helyzetbe kerül.
- Előttünk az adventi időszak és az ünnep maga. Sokan próbálnak spórolni, mondjuk világításon. Az ünnepi hangulat mennyire lesz érezhető Nagykovácsiban?
- Természetesen mi is spórolunk ezen a téren is, azonban az Öregiskola egy nagyon szép programot állított össze. Az intézményvezető ezt részletesen ismertetni fogja.
Sok mindenben próbáltuk a hagyományainkat megtartani. Például a gyerekekkel közös főtéri fenyőfadíszítés, az ugyanúgy a darus kocsiról meg lesz, illetve a főtér kivilágítás, a karácsonyi fényei részben meglesznek. Azonban a teljes főutcai és települési karácsonyi világítást úgy döntöttünk, hogy nem tesszük fel. Egyébként nem is elsősorban az áram megtakarítás az, ami megtakarításként jelentkezik, hanem maga a fel- illetve a leszerelése milliós tétel. És ez az, amit megtakarítunk. Én azt mondom, hogy így is szép karácsonyunk lesz. Biztos vagyok benne. Nagyon szép programok várják a gyerekeket, felnőtteket, időseket egyaránt és ami szép benne, hogy nagyon sokan vesznek részt ebben. Pl. az óvoda dolgozói a főtér feldíszítésében, a Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola a programok nyújtásában, de még sorolhatnék sokmindenkit. Ez jelenti azt, hogy kevés pénzből is lehet színvonalas programokat összeállítani. Remélem, hogy így még értékesebbek lesznek, hisz egymásnak teremtjük meg ezeket a programokat.
- Egy településnek milyen erősségei vannak még, hogy egy ilyen válsághelyzetet átvészeljen, ami legalább tavaszig el fog tartani?
- Ha visszagondolok a 2014-es jégkárra, ott meg tudtuk mutatni, hogy vállt vállnak vetve milyen szép eredményeket tudunk elérni közösen. Remélem, hogy idén nem kell jéghelyzettel kell majd szembenézni, mert pontosan elég nekünk az energia-teher, de úgy gondolom hogy itt is összefogással, egymás segítésével és az odafigyeléssel most is vállt vállnak vettek kell átvészelnünk ezt az időszakot. Hiszek benne, hogy ez eredményes lesz.
Egy versszak erejéig visszatérve a karácsonyra, Szilàgyi Domokos szavait idézve:
“S hogy ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony.”
Azt kívánom, hogy így legyen az idén is!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930