Magyarország geotermikus energia-nagyhatalom. Miért nem használjuk ezt ki? Realitás a KlubrádióbanVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Magyarország geotermikus energia-nagyhatalom. Miért nem használjuk ezt ki? Realitás a Klubrádióban
Forrás: Klubrádió, 2022/08/12 15:15

Magyarország geotermikus energia-nagyhatalom. Miért nem használjuk ezt ki? Realitás a KlubrádióbanMekkora lesz a rezsi novemberben? Hogyan lehetne a következő telet takarékosabban átvészelni? Mindez hetek óta beszédtéma az országban. Mennyiért fűtünk, mennyiért főzünk? És hogy mindez hogy fog alakulni a közeljövőben? Magyarországon kiugróan magas a gázfüggőség: hazánkban a földgázhasználat más EU-s tagállamokhoz képest jóval nagyobb mértékben terjedt el az elmúlt évtizedekben, és ez a kitettség az orosz gáznak való kiszolgáltatottságnak felel meg. A kormány mostanra - bár szavakkal nem, de intézkedései révén - bizonyította, hogy a rezsicsökkentés lényegében egy hazugsághalmaz, amely mögött az állam jókora politikai és gazdasági haszonra tett szert, és egyáltalán nem igaz az állítás, hogy kevesebbet fizetnénk akár a gázért, akár a villanyért, mint ami a piaci ár lenne. Már ha egyáltalán létezik piaci ár.
Ezzel szemben Magyarország igen gazdag olyan energiaforrásokban, amelyeket nem használ. Nevezetesen, Ausztria mellett Európában talán mi rendelkezünk a legnagyobb termálvíz-készlettel: 80-100 fokos víz található az ország alatt. És, bár ilyen módon már sok helyen fűtenek, az állam még nem preferálja.
És mi a helyzet a többi korszerű, megújuló energiaforrással, mint amilyen például a hőszivattyús fűtés? Ezeket szintén elhanyagolja a magyar kormány. Vajon miért? Miért lehet érdekelt abban, hogy ilyen mértékben használjunk földgázt és legyünk függők tőle? És vajon hogy lehet ebből a lehetetlen helyzetből most kimászni? Rózsa Péter ezt, és még sok más kérdést vesz górcső alá vendégeivel a Realitás 2022. augusztus 12-i adásában.
Vendégek:
Lenkey Tamás, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének docense
Papp József, nyugalmazott egyetemi oktató, a Corvinus Egyetem tanára
Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke
Szerkesztő-műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Somfai Péter
Hangtechnikus: Kemény Dániel
Operatőr-vágó: Lantos Dániel
Ez a műsor is a hallgatók támogatásával jött létre. Köszönjük!
Honlapunk - cikkekkel, hírekkel, műsorarchívummal és élő adással: https://klubradio.hu
Iratkozzon fel a csatornánkra: https://bit.ly/KlubradioYouTube
Lájkoljon minket a Facebookon: https://www.facebook.com/klubradio
Kövessen minket az Instagramon: https://www.instagram.com/klubradio/
A Klubrádió élő adása a YouTube-on: https://youtube.com/c/klubradiotv/liveAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930