Békeházban Krebsz Tibor, elnök - A világ szentírásai ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Békeházban Krebsz Tibor, elnök - A világ szentírásai ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/02/15 09:15

Békeházban Krebsz Tibor, elnök - A világ szentírásai ...Előadás a Békeházban, 2019. február 14-én mindarról, ami kóser. Az Egyetemes Béke Szövetsége (Universal Peace Federation - UPF) és Vallásközi és Nemzetközi Egyesület tagjai érdeklődéssel hallgatták, amint az előadó bemutatta a fontos kósersági szabályokat, amelyek ismerete nélkülözhetetlen a kóser konyhában. Nem elég ugyanis kóser alapanyagokat beszerezni, a sütés-főzés során is számos szabály határozza meg, mit és hogyan készíthetünk el, ha kóser ételt szeretnénk enni.
A közhiedelem szerint a kóser azt jelenti, hogy tiszta. Valójában többet jelent, azt is, hogy a vallási előírásokkal összhangban álló, az Úr törvényeinek megfelelő. Minden élelmiszer, amely ezeknek az előírásoknak megfelel, alkalmas a fogyasztásra.
A Biblia szerint csak azokat a négylábúakat szabad megenni, amelyeknek hasított patájuk van és kérődznek. A birka, a marha, a kecske és a szarvas ide tartozik, azaz kóser. A sertés és a ló viszont tiltott. Az előbbi megkötés kizárja a ragadozókat, a rágcsálókat, a hüllőket, így többek között az oroszlánt, a nyulat és a kígyót. A kétéltűek és a rovarok is tiltottak.
A vízben élő állatok közül azok fogyaszthatók, amelyeknek uszonyuk és pikkelyük van. Tehát a ponty kóser, a kagyló vagy a polip nem. Ami a madarakat illeti: nem szabad megenni a ragadozókat és a dögevőket. A csirke és a pulyka viszont kóser.
A kóser állatok is csak akkor ehetők meg, ha kóser módon dolgozzák fel őket. Ez mindenekelőtt a sakterre, azaz a rituális vágására vonatkozik. A Tóra tiltja minden olyan élőlény fogyasztását, amely elpusztult, vagy nem rituális vágás útján ölték meg. A kóser vágás célja, hogy minél kevesebb szenvedést okozzanak az állatnak, és minél több vért távolítsanak el belőle.
A megfelelő vágáshoz hibátlan pengéjű kés szükséges. A kóser mészáros dolga a tiltott zsiradékok, inak, a belső részekben maradt erek, szennyeződések eltávolítása, valamint a hús teljes vértelenítése. Mindezek a munkák képzettséget kívánnak. A kóser hentes üzlete rabbisági felügyelet alatt áll.
Az Írásban három helyen szereplő „ne főzd a gödölyét anyjának tejében” parancsolatból származik a hús és tej vegyítésének tilalma. A húsos és a tejes ételeket nem szabad ugyanabban az edényben készíteni, illetve tálalni – még különböző időpontokban sem. Ezért kell elkülöníteni a húsos és tejes ételek főzéséhez és elfogyasztásához használt edényeket és tányérokat. Szokás megjelölni őket, vagy más-más színűeket használni.
Párvénak mondjuk azt az ételt, amelyik sem húst, sem tejet nem tartalmaz. Ide tartozik minden, ami a földből terem: a zöldségek, gyümölcsök, a kávé, a fűszerek, valamint a cukor és a só. De párvénak számít minden kóser hal, a tojás és a vegyi úton előállított élelmiszer. A párve ételeket mind a húsos, mind a tejes ételekkel lehet együtt készíteni és fogyasztani.
A húsos étel után 6 árán át nem szabad tejest enni. Mivel a tej gyorsabban szívódik fel, ezért tejes étel után fél órát kell várni, mielőtt húst eszünk.
Tréflinek nevezzük azokat az ételeket és edényeket, amelyek nem felelnek meg ezeknek a szabályoknak. Minden olyan edény, amelyben nem kóser élelmiszer főztek, tréflivé válik. Ilyen edényből még a kóser étel elfogyasztása is tilos. Az ilyen edények egy részét újból kóserrá lehet tenni, ez a „kaserolás”.
Ahhoz, hogy a kóser alapanyagokból elkészített étel kóser legyen, arra is szükség van, hogy kóser tűzhelyen, illetve sütőben, kóser edényekben készüljön az étel. Vannak olyan alapvető élelmiszerek, melyeket hechser, vagyis kósersági igazolás nélkül is nyugodtan megvásárolhatunk. Ilyen például a liszt, a cukor, a só, a tiszta étolaj, a zöldségek és a gyümölcsök, a tojás. A hús és a tejtermékek, valamint bármi, ami szőlőből készül (bor, konyak, szőlőlé, borecet), illetve a feldolgozott élelmiszerek kizárólag kósersági igazolással használhatók.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930