Önerőből kell megoldani, amit csak lehetVideó: Regionális hírek, események:Önerőből kell megoldani, amit csak lehet
Forrás: Hargita TV, 2013/11/11 10:45

Önerőből kell megoldani, amit csak lehetVáltozó szociálpolitika -- Hogyan tovább? címmel szerveztek konferenciát november 8-án a csíkszeredai megyeházán, a Sikeres Székelyföld fórumsorozat részeként. Jelen voltak szociális tevékenységet folytató intézmények és szervezetek képviselői, valamint önkormányzati vezetők. Hargita Megye Tanácsa részéről Zonda Erika programokért és alárendelt intézményekért felelős vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket. Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy Kovászna Megye Tanácsa szintén fontosnak tartja a hátrányos helyzetű személyek magas szintű támogatását, és Háromszéken is hasonlóképpen működik a szociális hálózat, mint Hargita megyében. Arra hívta fel a civilszervezetek figyelmét, hogy alulról jövő kezdeményezésekre van szükség, amelyeket Kovászna Megye Tanácsa felkarolhat és európai uniós támogatásokat szerezhet. A fórum résztvevőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte. Kifejtette, hogy Bukarestből mostanában csak pénzcsökkentésre lehet számítani, ezért a székelyföldieknek önerőből kell megoldaniuk, amit csak lehet, összefogással, kalákában, hiszen mindehhez gazdag emberi és természeti erőforrással rendelkeznek. A Gergely Orsolya egyetemi adjunktus által moderált fórumon Biró A. Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja vitaindítójában az együttműködés lehetőségeinek, fokozatainak keresését emelte ki.
Orbán Árpád az Élő Szövet Egyesület részéről tartott előadást A székely (szociális) hálószövés címmel. Az egyesület tagjai sikertörténetnek tartják Székelyudvarhely szociális fejlesztési stratégiáját, és úgy látják, sok jó példa van Székelyföldön, de "ezek a szigetek össze kell érjenek", és az erőforrásokat jobban össze kell hangolni, közösen cselekedve. Szász Katalin, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság helyettes vezetője ismertette a háromszéki intézményes szociális hálót. Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa a közösségek önellátó képességéről beszélt. Kijelentette: vissza kell térni a természethez, az élhető struktúrához, a Teremtőhöz, s vissza kell állítani a családok problémamegoldó képességét. Ezt követően Olasz Katalin a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Máréfalván létrehozott Összefogás házát mutatta be. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a Hargita megyei szociális hálót ismertette.
Összegzésében Biró A. Zoltán dékán rámutatott: nincs gazdája az állami és a civil szereplők közti kapcsolat fenntartásának; az együttműködésnek kell legyen egy menedzsere.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031