Halassy Uszoda építéseVideó: Regionális hírek, események:Halassy Uszoda építése
Forrás: Újpest.hu, 2013/11/06 10:15

Halassy Uszoda építéseNovember 5-én megnyitotta kapuit a Halassy Olivér Sportközpont - Városi Uszoda Újpesten. A legkorszerűbbek közé tartozó létesítmény környezetbarát és akadálymentesített.
A város számára óriási jelentőséggel bír az új uszoda, hiszen saját, Újpest önálló erejéből megvalósított létesítménye, amely lehetőséget nyújt majd a kényelmesebb és költséghatékonyabb iskolai úszásra, az úszásoktatásra és pihenésre is.
Az uszoda kialakítása emellett teljesen akadálymentes, a mozgáskorlátozottak közvetlenül a bejárat mögötti helyiségben, a földszinten öltözhetnek és a Braille-írásos táblákkal, útmutatókkal a látássérültekre is gondoltak.
Az Újpesti Önkormányzat vezetői elkötelezettek a környezetbarát megoldások mellett, így már a tervezési fázisban eldőlt, hogy megújuló energiaforrás fogja biztosítani az uszoda fűtését és melegvíz-ellátását annak érdekében, hogy az üzemeltetés költségei a későbbiek folyamán a lehető legalacsonyabbak legyenek, és ne csak a létrehozás, de az üzemeltetés költségeit is vállalni és teljesíteni tudja a kerület. Így az uszoda hosszú távú, gazdaságos hőellátását egy vízkutas hőszivattyús rendszer biztosítja. A kiválasztott rendszer a talajvíz hőtartalmát hasznosítja, amely egy hagyományos fűtési rendszerhez képest 50%-al olcsóbb üzemeltetést biztosít. Az öt termelőkútból kiszivattyúzott, percenként maximálisan 650 liter víz a hőszivattyúkban leadja hőtartalmának egy részét, majd a tíz db nyeletőkúton keresztül visszakerül a talajba. Eközben hőmérséklete 12 °C-ról 6°C-ra csökken. A kutak kialakítását hidrodinamikai modellszámítások előzték meg, hiszen fontos szempont volt, hogy a lehűtött és a talajba visszavezetett víz ne kerüljön újra a melegebb vizet szívó kutakba. A talajvízből elvont energiát 4 db hőszivattyú közvetíti a medencékhez, és ezek biztosítják a zuhanyzók melegvíz-igényét is.
További információk: www.haloujpest.huAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031