Országos premiernek számítVideó: Regionális hírek, események:Országos premiernek számít
Forrás: Hargita TV, 2013/10/09 09:15

Országos premiernek számítNem mindennapi vállalkozásba fogott közel hatszáz, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely környékén élő tejtermelő család: kétéves szervezés, tárgyalás, előkészítés után sikerült megvásárolniuk a 2010-ben bezárt keresztúri vajgyárat, ami közel száz új munkahelyet és a jövedelem növekedését jelenti a térség lakóinak. A Keresztúr és Udvarhely környéki szarvasmarhatartókat, érdekvédelmi egyesületeiket és közbirtokosságokat tömörítő Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet a tagdíjakból, bankhitelből, valamint Hargita Megye Tanácsa és a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával megvásárolta a keresztúri vajgyárat, így a gazdák tulajdonosai lettek egy nagy kapacitású tejfeldolgozó üzemnek, és egyszerű tejtermelőkből tejfeldolgozókká és tejtermék-értékesítőkké váltak.
Borboly Csaba, elnök, Hargita Megye Tanácsa
A közel 500 ezer eurós adásvételt még egy ugyanekkora értékű fejlesztés -- gép- és szállítóeszköz-vásárlás -- követte, utána 2012 decemberétől pedig beindulhatott a termelés.
atmó: dobozolás 5282
A kersztúri gyárban feldolgozott tejet csak helyi gazdáktól vásárolják fel. A Keresztúr és Udvarhely környékén tevékenykedő szarvasmarhatenyésztők állatállománya változó: van, aki egy-két állatot tart háztáji gazdaságában, van, akinek tucatnyi állata legel a települések közelében fekvő esztenákon.
A gazdák -- ha farmon, ha istállóban, ha géppel, ha kézzel végzik a fejést -- odafigyelnek a tej minőségére: minden fejést megelőzően próbát vesznek minden egyes állat tejéből.
A fejést követően a háztáji gazdaságokban tartott szarvasmarhák is csatlakoznak a falu csordájához és a közeli legelőkre hajtják őket, ahol estig legelnek. Ebben van a keresztúri tejgyár termékeinek titka: a szabad ég alatt, hegyi legelőkön táplálkozó állatok teje ízletesebb, egészségesebb lesz, mint a zárt istállókban, tápokon felnövő társaiké.
A fejéseket követően a gazdák a településükön levő csarnokokba viszik a tejet. Itt -- mintavétel után - ellenőrzik a friss tejet.
A csarnokokból a vajgyár autói szállítják a keresztúri üzembe a napi 10-15 ezer liter tejet. A tartálykocsikból gyárba érkező tejet előbb pasztörizálják, ellenőrzik.
Ezt követően elkezdődik a tej feldolgozása. Vajat, hatféle sajtot, köztük füstölt, sós és érlelt sajtféléket, tejfölt készítenek.
Országos szinten egyedinek számít a székelykeresztúri gyár, hiszen szövetkezeti tejfeldolgozó, ami azt jelenti, hogy a tej begyűjtésétől az értékesítésig minden a szövetkezet kezében van. De termékek azért is különlegesek, mivel feldolgozásuk során nem használnak semmiféle adalékanyagot vagy ízfokozót.
A Keresztúr környéki gazdákat tömörítő Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet által - többek között Hargita Megye Tanácsának támogatásával - létrehozott tejfeldolgozó üzem országos premiernek számít, hiszen Romániában a gazdák körében még nem volt példa ilyen összefogásra. A térség tejtermelői ezentúl a feldolgozásban és így az előállított termék értékesítésében is érdekeltek lesznek, a beruházás mintegy 600 gazdacsaládnak jelenthet biztos megélhetést és lehetőséget, érvényesülést a szülőföldön. Az egymillió euró értékű befektetés nem mindennapi lépés Székelyföld gazdatársadalmában. A keresztúri gyárból kikerült termékek nemcsak kiváló minőségűek, de megvásárlásukkal garantáltan ízletes, adalékok nélkül készült tejtermékhez jut a vásárló.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031