Festő, fodrász, hentes nem lehet színtévesztőVideó: Mozielőzetesek, TV műsorok és sorozatok:Festő, fodrász, hentes nem lehet színtévesztő
Forrás: RTL Klub, 2017/01/19 20:45

Festő, fodrász, hentes nem lehet színtévesztőA színtévesztés nem egy betegség, hanem egy genetikai eltérés, ám nagyon sok kellemetlenséget tud okozni annak, aki szenved tőle. A világon mintegy háromszázmillióan élnek ezzel a problémával.
Egy új, okostelefonra és okostévére letölthető applikációnak köszönhetően azonban a színtévesztők is olyannak láthatják a világot, mint mindenki más.


 


 

Az alkalmazás először beméri a színtévesztés típusát és mértékét, utána személyre szabottan igazítja a képet az emberhez.

A fejlesztésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem kutatócsoportja vett részt. Az optikusoknak több, mint egy év munkája van az alkalmazásban.


 


 

Dr. Wenzel Klára több mint húsz éve foglalkozik a szem és a látás problémáival. Az ő nevéhez fűződik az a színtévesztőknek gyártott színes szemüveg is, amely egyedülálló a világon. Klára azt mondja, a színtévesztés főleg a fejlett országokra jellemző. Míg a férfiaknak 8, a nőknek csupán a 0,4 százaléka szenved tőle, de az utóbbiak örökítik át a fiúkra. Több száz olyan munkahely van, ahol őket általában nem alkalmazzák. Festőknek, fodrászoknak, autófényezőknek, festékgyárak és hasonló helyeken dolgozóknak, henteseknek, kozmetikusoknak nem szabad színtévesztőnek lenni. Ezenkívül a villanyszerelőknek is probléma lehet, hiszen a színes kábeleket meg kell különböztetni.


 


 

Míg egy jó színlátó több millió árnyalatot tud megkülönböztetni egymástól, addig egy színtévesztő esetenként csak párszázat. Sokan észre sem veszik magukon a rendellenességet, az új alkalmazás nem csak segít kiszűrni, de megoldást is talál a problémára.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031