Egy nap, amikor minden zöldbe borulVideó: Mozielőzetesek, TV műsorok és sorozatok:Egy nap, amikor minden zöldbe borul
Forrás: RTL Klub, 2016/03/21 18:15

Egy nap, amikor minden zöldbe borulEgy nap, amikor a fél világ zöldbe borul és mindenki az íreket ünnepli. Budapesten is Szent Patrik napi felvonulást tartottak a hétvégén, ahol kiderült, hogy tényleg olyan sokat isznak-e az írek és hogy mit kell tudnunk a szigetország lakóinak legnagyobb nemzeti ünnepéről.
Zöld sör, zöld haj és zöld lóhere. Vasárnap délután több ezres tömeg gyűlt össze a Szabadság téren, hogy a tavaszt eljövetelét hagyományos ír mulatsággal ünnepeljék. Ez már a 6. Szent Patrik napi felvonulás a magyar fővárosban, aminek történetéről a főszervező mesélt nekünk.



A legenda szerint Szent Patrik alakja nem volt se ír, se zöld. Az ötödik században élt hittérítőről számos monda kering, amelyek szerint eredetileg kék színben járt és rabszolgaként hurcolták Írországba. Ott aztán a lóhere segítségével ismertette meg az azóta is mélyen vallásos ország lakóival a kereszténységet, így ő lett az írek védőszentje.



A felvonulás és klasszikus motívumok mellett a féktelen bulizás már ugyanolyan része a március végi ünnepnek. Kíváncsiak voltunk, igaz-e az a gyakran hallott sztereotípia, miszerint az írek igazi nagyivók.



Ma már tényleg világraszóló buli a Szent Patrik nap és ezen a napon a rió-i Jézus szobor, a pisai ferdetorony vagy a kínai nagyfal is zöldbe öltözik.



De a hangos buli szokás nem az őshazából, hanem az Egyesült Államokból indult, ahol a becslések szerint 36 millió ír származású él, ez Írország lakosságának a hatszorosa. Ezért Chicago-ban még a folyót is zöldre festik. Magyarországon kb. 500 ír lakosról tudnak a szervezőknek.



A teljes adást megnézheti az RTL Moston!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031