Budapestinfó - BKK - T-Systems - Etikus hekkelés vagy súlyos bűncselekmény történt ... 4.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapestinfó - BKK - T-Systems - Etikus hekkelés vagy súlyos bűncselekmény történt ... 4.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/07/27 17:45

Budapestinfó - BKK - T-Systems - Etikus hekkelés vagy súlyos bűncselekmény történt ... 4.A BKK - T-Systems ügyről a főpolgármester elmondta, hogy annak tartalmi részleteit nem minősíti, nem tartozom az érzelmi ordítozók körébe, akik anélkül tesznek súlyos nyilatkozatokat, hogy halvány fogalmuk lenne arról, a valóságban mi történt Már kezdettől hamis információk láttak napvilágot, arról például, hogy az etikus hekker 18 éves fiatalembert éjszaka őrizetbe vettek, pedig reggel 8-kor csöngettek nála. Nem kívánja minősíteni sem a fiatalember személyét, sem a tevékenységét. Meg kell várni a házon belüli és kívüli vizsgálatok eredményét, senki nem tudja, mi történt, bekiabálások vannak, mindenki erőlteti, sulykolni próbálja a közvéleményben, szerinte mi történt, hősöket próbálnak gyártani, pedig nem is derítették ki, mi történt időrendben.
Mint a BKK tulajdonosának, a Fővárosnak a képviselőjeként csak akkor tesz minősítést, ha a hatóságok vizsgálata alapján tiszta kép rajzolódik ki. Durva és minimálisan megalapozottnak tűnő vádaskodások érik a BKK vezetőjét. Eszem ágában sincs hűbelebalázs módjára kezdeményezni a vezérigazgató felmentését. Túl keveset tudunk, hogy hebehurgya, de látványos dolgokat ki lehessen csikarni belőlem. Méltánytalan, alaptalan, nevetséges volna, és részemről a gyengeség jele, ha kirúgnám a vezérigazgatót. Bármelyik rendszer feltörhető, még a Pentagoné is, az ügyben belső vizsgálatot is elrendelt.
A BKK nem volt finanszírozója vagy előállítója a projektnek, nem költött rá egy fillért sem, szolgáltatás igénybevételére szerződött, egyelőre nem fizetett, és a történtek után nem is fog.
A projekt kidolgozója, finanszírozója, áruba bocsátója és garantálója a T-Systems, amely írásban garantálta a rendszer biztonságát és megbízhatóságát. Tarlós István nyomatékosította: a BKK és a Főváros elvárja és követeli, hogy a német tulajdonos ne hallgasson, és a történtekre adjon magyarázatot. Ha ez az áru hibás, ő állította elő, adta el, félrevezetve a felhasználót. A BKK, mint károsult, már mindenkitől bocsánatot kért, de tőle senki, a német rendszergazda pedig alamuszin hallgat.
A 18 éves fiatal vérét én biztosan nem kívánom, de vannak nyitott kérdések, többek között az, hogy mi volt a motivációja, más esetek is történtek-e, és ott is etikus hekkerként járt-e el, a BKK esetében a cselekményének sora és tartalma ténylegesen kielégíti-e az etikus hekker fogalmának kritériumait. Nyitott kérdések sora van, nincsenek bizonyítékok, csak bemondások és ellentmondások.
Több, túlterheléses támadás volt a T-systems és BKK teljes informatikai rendszere ellen. Az egyik legfontosabb közszolgáltatás teljes informatikai és utas tájékoztató rendszerét lebénították, a normálishoz képest több mint harmincszoros terhelésnek tették ki, ami annyit tesz, mintha egy órán belül 40 millióan nézték volna a BKK weboldalát.
Egy ilyen támadássorozat szakértők szerint 300 millió forintos költségráfordítást és jelentős humán erőforrást igényelt. Nem hiszem, hogy 18 éves fiatalok ekkora tömegeket mozgósították volna vagy egy ilyen akcióra ekkora forrást kerítettek volna. Koncepcionális valamiről lehet szó. E rendszerek hosszú időre történő lebénítása is segítő szándékú, ez is etikus hekkerkedés lenne? Az eddigi jelek alapján nem a rendszer meghekkeléséből származhatnak a kiszivárogtatott adatok, sokkal valószínűbb, hogy inkább személyes kiszivárogtatás történhetett, nem kizárhatóan a T-Systems személyi állományából.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031