77. Kormányinfó - Lázár János, miniszter - Gyurcsány Ferenc évértékelőjéről ... 4.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:77. Kormányinfó - Lázár János, miniszter - Gyurcsány Ferenc évértékelőjéről ... 4.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/02/10 11:45

77. Kormányinfó - Lázár János, miniszter - Gyurcsány Ferenc évértékelőjéről ... 4.77. Kormányinfó - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő – 2017. Február 9. A miniszteri összefoglalón kívül 35 újságírói kérdésre adott válasz is már elérhető.
Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint 400 milliárd forintnyi szerződésből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb korrupciós ügye a 4-es metró beruházása. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió 59 milliárd forintot követel vissza.
A fővárosnak 60 napja van, hogy reagáljon a jelentésben foglaltakra, s ha azt nem vitatja, vissza kell fizetni az 59 milliárdos összeget. A problémás 166 milliárd forintban 77 milliárd forint állami és 30 milliárd forint fővárosi önkormányzati forrás is volt. Tarlós István főpolgármester mindent megtett az átláthatóság érdekében, Demszky Gábor idején kötött szerződéseknél csalás, hűtlen kezelés, befolyással üzérkedés és összejátszás valószínűsíthető, melyekben a Legfőbb Ügyészség nyomozást folytat. Aki megrendelte a beruházást, az nem a város és a haza, hanem a saját zsebe érdekében tette. Az OLAF vezetői a héten több menetrend szerinti egyeztetést folytatnak Budapesten, s noha eredetileg a 4-es metró nem szerepelt a napirenden, feltehetően szóba fog kerülni.
Négy törvény is módosult: a beutazási-tartózkodási, a menedékjogi, a szabálysértési és az államhatárról szóló jogszabály módosítását javasolja a kormány az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében.
A kabinet javaslata értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz. Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol 200-300 ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását, korlátozva ezzel a szabad mozgásukat. Ezeken a helyeken a bírósági eljárás feltételeit is biztosítani fogják telekommunikációs eszközökkel. Az adatok szerint a magyarországi táborokban 586 ember tartózkodik. Az illegális határátlépőket az ország bármely pontján - vagyis nem csak a határtól számított 8 kilométeres sávon belül fel kell majd tartóztatni. A kötelező tartózkodási hely kijelölése jelentős mértékben csökkenti a biztonsági kockázatot. Ha a migrációs helyzet romlik, készek egy második kerítést is felépíteni. A stratégiai kabinet arról is döntött, hogy a határon szolgálatot teljesítő karitatív szervezetek támogatását növelik.
A kormány a rendőrség után a honvédséget is megerősíti, ez létszám-, bér- és eszközfejlesztést egyaránt jelent a következő időszakban. A honvédség-újjáépítési programnak a magyarországi kézifegyver-gyártás lehet az egyik nyertese. Már ma is vannak olyan Magyarországon előállított kézi fegyverek, amelyek honvédségi kipróbálása folyamatban van.
A miniszter a múlt heti máltai informális EU-csúcsot értékelve valódi áttörésnek nevezte az ott hozott döntéseket, amelyek szerint az Európai Unió határait minden körülmények között meg kell védeni, a kontinensre érkezőket vissza kell szállítani Afrika partjaihoz, Líbiában pedig regisztrációs táborokat kell létrehozni.
A kormányülésen döntöttek arról, hogy 33,3 milliárd forint többletet fordítanak arra, hogy a szociális szférában egyházi, nem állami intézmények dolgozóinak bére is emelkedhessen, a szociális ágazatban felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozók bérkeretét pedig 7,4 milliárd forinttal egészítik ki. Döntöttek arról is, hogy a szociális szférában, de egészségügyi munkakörben dolgozók az egészségügyi bértábla szerinti juttatást kapnak.
40 milliárd forintos programot indít a kormány, hogy minél több közfoglalkoztatottat vegyenek fel a piaci munkaadók, amelyek ezért - a tervek szerint - többlettámogatásra számíthatnának. Jelenleg 216 ezer közfoglalkoztatott van, a kormány célja, hogy számuk a következő öt évben 100 ezerre csökkenjen.
Döntés született, hogy 4 milliárd forintot kap az Arany János Emlékbizottság; az állam átvállalja Szentendre 2,9 milliárd forintos, uszoda-beruházás miatti adósságát; 100 százalékban kötelezettséget vállalnak a termelők madárinfluenza miatti káráért; 1,5 milliárd forintot különítettek el a Habsburg Ottó Alapítvány központjára; továbbá 880 millió forintot fordítanak az üldözött keresztények megsegítésére. Utóbbi egyebek mellett iraki lakóházak építését, gyógyszerellátást, karitatív szervezetek támogatását jelenti.
Magyarország a Brexittel - Nagy-Britanniának az EU-ból kilépésével - párhuzamosan pályázik arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság székhelye - amelyeknek ma Londonban van a központjuk - Budapestre kerülhessen.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031