MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómai Szakosztály évzáró sajtóeseménye 5Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómai Szakosztály évzáró sajtóeseménye 5
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/12/08 11:45

MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómai Szakosztály évzáró sajtóeseménye 5A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómai Szakosztály évzáró sajtóeseményén Frittmann János, igazgató, borász is részt vett.
A Frittmann borászat családi vállalkozás. A bortermeléshez kapcsolódó munkálatokban az egész család szerepet vállal. A borászat a Kunsági borvidéken, Soltvadkerten található. Saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvénye 45 hektár és további 70 hektár termőterületről vesznek át minőségi szőlőt más termelőktől. A család foglalkozik bortermeléssel, palackozással, értékesítéssel és vendégek számára borkóstolók szervezésével.
Frittmann János szakmai tevékenysége nem csak a híres Cserszegi Fűszeres vagy az Ezerjó népszerűsítésében irányadó, hanem komoly szerepet játszott a többi magyar borvidékkel szemben gyakran hátrányos helyzetben lévő Kunsági borvidék értékeinek elismertetésében is. A szakma szemében szerényebb adottságokkal rendelkező vidék helyzetét kétszeresen nehezítette a kilencvenes évek végének borhamisítási botrány. Frittmann János a Szőlősgazdák bora védjegy bevezetésével eredményes módot talált arra, hogy kirekesszék a borhamisítókat a helyi borásztársadalomból.
Borászatukban ötvözik a klasszikus és modern technológiákat is. A fehér és rosé borok reduktív technológiával, a vörösborok érleléssel készülnek. A testesebb, minőségi vörösborokat fahordóban ászokolják, egy részét új tölgyfahordóban érlelik. Kivételt képez a Kadarka, ami nem igényel fahordós érlelést.
A Frittmann testvérek borászata készít minőségi, táj- és asztali borokat, de fő profiljuk a minőségi borok termelése.
Népszerű boraik között érdemes megemlíteni az Ezerjót, ami 2003-ban megkapta a Magyar Zászlósborok rendjének a zászlós bora kitüntető elismerést. Kínálatukban megtalálható a Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Kékfrankos rosé, Kékfrankos, Oportó, Kadarka, Merlot és Cabernet Sauvignon is.
Az elért díjak és elismerések között talán a legrangosabb, hogy Frittmann Jánost az Év Bortermelőjének, az Év Borászának választották 2007-ben. A kitüntetés a testvérpár közös munkásságának szól.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930