Falconieri palota - Pápai Magyar Intézet - Tóth Tamás pápai káplán, rektor ... 4.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Falconieri palota - Pápai Magyar Intézet - Tóth Tamás pápai káplán, rektor ... 4.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/12/02 08:45

Falconieri palota - Pápai Magyar Intézet - Tóth Tamás pápai káplán, rektor ... 4.Molnár Antal – Tóth Tamás: A Falconieri Palota, Róma – könyvbemutató a Budapesti Olasz Kultúrintézet - Federico Fellini termében. A könyvhöz előszót írt: Dr. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Dr. Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása.
A könyvet bemutatta: Dr. Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, Esztergom-Budapesti érsek, Farbaky Péter művészettörténész, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, Szörényi László irodalomtörténész, volt római nagykövet. Moderátor: Soóky Andrea (Balassi Kiadó).
Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója és Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora a korábbi kutatások összefoglalásával, levéltári források alapján és gazdag képanyag segítségével mutatják be a palotának és egykori lakóinak izgalmas történetét, értékes művészeti emlékeit, illetve az Akadémia és az Intézet fordulatokban gazdag múltját. Kiadás éve: 2016. Terjedelem: 212 oldal színes és fekete-fehér képekkel gazdagon illusztrálva.
A Pápai Magyar Intézet vagy Pápai Magyar Egyházi Intézet, rövidítve: PMI (olaszul: Pontificio Istituto Ecclesiastico Ungherese) fölszentelt papok továbbképzését szolgáló kollégium. A Collegium Hungaricum tagozatát 1940. június 16-án XII. Piusz pápa emelte a Pápai Magyar Intézet rangjára. Az intézmény a Via Giulia 1. szám alatti Falconieri-palota második emeletén kapott helyet. A második világháború miatt működését 1943 őszétől szüneteltette. Magyarországról hivatalosan utoljára 1947-ben érkeztek ide növendékek, majd 1948-tól korábban Innsbruckban, Bécsben és Rómában tanult papok kaptak itt helyet, vagy olyanok, akik kivándoroltak. A magyar állam ekkoriban azon munkálkodott, hogy a Pápai Magyar Intézetet megszüntesse, ám annak vezetői megvédték az intézményt és áldozatkész munkájukkal továbbra is működtették. 1958-ban a kápolnát Prokop Péter díszítette freskókkal. 1947-től szolgált a mindenkori római magyar lelkész lakhelyéül és hivatalául. 1964-ben megállapodás jött létre a Szentszék és a magyar kormány között, melynek értelmében az emigráns papok átadták a Püspöki Kar számára a Pápai Magyar Intézetet. Ettől kezdve a megyés püspökök Magyarországról ismét küldhetnek az intézetbe egyházmegyés papokat, hogy Rómában felsőbb tanulmányokat folytathassanak. 1999-től a rektora újból a római magyar lelkész. 2012-től Tóth Tamás pápai káplán a rektor.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031