67. Kormányinfó - Lázár János ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:67. Kormányinfó - Lázár János ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/10/27 20:15

67. Kormányinfó - Lázár János ... 3.Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány álláspontja szerint Magyarország a határvédelemmel kiveszi a részét a migráns-válság kezeléséből. Azt is jelezte egyúttal, hogy ma lehetetlen összekötni a bevándorlók kezelését a kohéziós alapok sorsával. Matteo Renzi felvetésére válaszolta a miniszter, mely szerint ha Közép-Európa nemet mond a migránsokra, Olaszország "megvétózza" az EU-költségvetést. Magyarország nem zárkózik el az EU alapszerződés felülvizsgálatától.
Az európai uniós csúcstalálkozóról kiemelte, hogy a kvóták továbbra is napirenden vannak, de az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker azt kérte a soros szlovák EU-elnökségtől, hogy decemberig tegyen javaslatot egy "korrekt kompromisszum" megalkotására. A kötelező betelepítési kvóta e szlovák javaslattal "versenyez" majd.
Lázár János részvétét fejezte ki a Bőnyben lelőtt rendőr családjának. A gyilkosságot az elmúlt 25 év egyik legdurvább akciójának nevezte, mivel "a szélsőjobboldali szervezetek vezetői közül" eddig rendőrre fegyverrel senki nem támadt. Szükséges, hogy az igazságszolgáltatás kompromisszumok nélkül értékelje a bűncselekményt.
A kormány visszautasítja a Jobbik zsarolását és nem köti össze a kötvények kivezetését az alaptörvény módosításával. Az adósságfinanszírozás javult, nőtt a magyar állampapírok iránti kereslet, így a következő időszakban nem lesz szükség a letelepedési kötvényre. A kötvények felülvizsgálata - a Jobbik kezdeményezésétől függetlenül már fél éve tart. A kormány visszautasítja az ellenzéki párt zsarolását és nem köti össze a kötvények kivezetését az alaptörvény módosításával.
A kormány nem ért egyet Áder János köztársasági elnök álláspontjával a szélerőművek ügyében, ezért - kisebb módosításokkal - újra az Országgyűlés elé terjeszti a visszaküldött villamosenergia-törvényt. Az államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain. Áder János szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését. A kormány szerint Magyarország szélerőművek nélkül is képes teljesíteni a párizsi klíma-megállapodás célkitűzéseit. A kabinet álláspontja nem elutasító a szélerőművek ügyében, csak bizonyos ökológiai és gazdasági okokból "óvatos". Áttekintik, hogy Németországban hogyan szabályozzák újra a szélerőműveket.
Október 28-án a parlament elé kerül a közbeszerzési törvény módosítása, amellyel szigorúbb lesz a jogszabály, egyszerűsödnek az eljárások, és gyorsul a pályázatok elbírálása. A tervezett módosítások közül kiemelte, hogy aki a közbeszerzési eljárás szabályait megszegi, azt 90 napra kizárják a közbeszerzésekből. A törvénymódosítás célja, hogy minél több ajánlat érkezzen be egy-egy felhívásra, továbbá hogy védjék az alvállalkozók szempontjait. A közbeszerzési értékhatárokat is felülvizsgálják, és bevezetik, hogy három ajánlatot kell kérni még a közbeszerzési értékhatár alatt is.
A kormány ötpárti egyeztetést tart szükségesnek a büntetőeljárási és a rendőrségi törvényről is. Megérett az idő a büntetőeljárási kódex újraalkotására. Az 1998 óta hatályos jogszabályt 80-szor kellett módosítani, az átlagos ügyintézési idő 380-390 nap, azaz 10-20 százalékos növekedés tapasztalható.
Elkerülhetetlen a bírósági út a földforgalmi törvény ügyében indult kötelezettségszegési eljárás miatt. Az unió azt akarja, hogy külföldiek és jogi személyek is korlátlanul vásárolhassanak földet, a kormány azonban ezt meg akarja akadályozni - november 15-éig megválaszolják az EU észrevételeit.
1200 milliárd forint értékű vasútfejlesztést hagyott jóvá a kabinet. A 2022-ig szóló koncepció egyebek között vasút- és vasúticsomópont-fejlesztést, elővárosivasút-építést, valamint vasúti szerelvények vásárlását tartalmazza.
Korszerűsítik a Budapest és Százhalombatta, valamint a főváros és Hatvan közötti vonalat, továbbá a Balaton körüli vasúti hálózatot mind a déli, mind az északi parton. Vasúti kocsik vásárlására 100 milliárd forintot szánnak. A források 80 százaléka az Európai Uniótól származik majd, a fennmaradó 20 százalék pedig hazai lesz.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031