Vác - a Dunakanyar szívében – a Kultúra Magyar Városa - Papp László ... 4.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Vác - a Dunakanyar szívében – a Kultúra Magyar Városa - Papp László ... 4.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/10/26 21:45

Vác - a Dunakanyar szívében – a Kultúra Magyar Városa - Papp László ... 4.Vác - a Dunakanyar szívében – a Kultúra Magyar Városa ...
Vác a Dunakanyar bal partján fekvő barokk kisváros, különleges épületei, a varázslatos Duna-parti korzója lenyűgözi az idelátogatókat. Budapesttől mindössze 30 km. Elérhető autóval, busszal, vonattal, kerékpárral és hajóval is. Vác 1000 éves püspöki székhely. Egyházi műemlékei, barokk főtere, kivételes hangversenyei és páratlan múzeumai miatt méltán nevezik a kultúra városának. Mindezeket az értékeket, látnivalókat Papp Ildikó, a Vác és Környéke TDM Kft ügyvezető igazgatója és édesapja Papp László mutatta be a meghívott szakmai újságíróknak. Fördős Attila polgármestert a városlátogatáson (Study Tour), munkatársa Bodzásné Bóka Szilvia képviselte.
Modern Művészeti Gyűjtemény (Káptalan utca 16.). A kiállítás Vác Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával jött létre, és mint a neve is utal tartalmára a XXI. Század modern stílusába enged betekintést. Az elmúlt 40 év legjelentősebb kortárs művészeinek alkotásait gyűjti egybe, kiemelten a 60-as, 70-es évekre vonatkozólag. Papp László gyűjtő, tulajdonos vezet végig a termeken. Megtudjuk ez a figurális képek legnagyobb magángyűjteménye: Scholz Erik, Tóth Ernő, Kovács T. Vilmos, Dombay Lelly, Józsa János, Szabó Vladimir, Orvos András, Cs. Nagy András, Monos József, Gáal Imre, Markó Erzsébet, Mizser Pál, Koltai Gábor, Németh Árpád, az egykori váci művésztelep alkotói … és Matuska Szilveszter – a képek eszmei értéke 500 millió forint felett van. Elhivatottan mesél a gyűjtő a művészekről, gyűjtésről, a képeit megvenni akaró múzeumokról, a művészekkel való kapcsolatáról …
Megnéztük a Nemzetközi Mobil MADI Múzeumot – Dárdai-Saxon Gyűjtemény - Vác, Városházán. A MADI mozaikszó jelentése: Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció. A múzeum korábban nem rendelkezett saját tulajdonú állandó kiállítási hellyel. A Mobil MADI Múzeum alapítói az eltelt húsz év alatt fesztiválok, kiállítások százait szervezték meg Magyarországon. Egyedülálló kísérlet a művészet szociális térbe helyezése egy közintézményben.
Tragor Ignác Múzeum Memento Mori kiállítóhelye (Március 15. tér 19.), ahol a váci Fehérek Temploma kriptaleleteit is megnéztük.
Különleges élményt nyújtott az egykori uradalmi kocsma, ma Pannónia-ház – amely a Váci Művészeti Gyűjtemény otthona (Köztársaság u. 19.). A ház szoborparkjában, a kertben Vertel Andrea keramikus művész, valamint Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai láthatóak. Az épület pincéjében Gádor István kétszeres Kossuth-díjas keramikus, kiváló és érdemes művész, a modern hazai kerámia megteremtője minden eddiginél teljesebb állandó kiállítása látható. Megnézhetjük leánya, Gádor Magda Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítását is.
Az első emeleten látható Hincz Gyula kétszeres Kossuth-díjas festőművész páratlan hagyatéka. A földszinten gyönyörködhetünk az európai és ezen belül a magyar öntöttvas művesség remekeivel.
A Váci Curia Borház & Borgyűjteménytár (Március 15. tér 20.) szintén a főtéren van. A magyar borkultúra kiválóságai láthatók 1880-tól napjainkig. Itt található a világ legnagyobb tokajibor-gyűjteménye is, ahogy Víg Gyula tulajdonos-gyűjtőtől megtudhattuk.
Megismertük végül a Révkapu éttermet (Vác, Eszterházy u. 10.). És megkóstoltuk a Lunczer pálinkaház három termékét, melyeket a hagyomány jegyében készítenek a legmodernebb technológiával. Szabados Boglárka elmondta, hogy pálinkáik nem tartalmaznak adalékanyagot, cukrot. Diplomás főzőmestereik tapasztalata, tudása, garancia a minőségre!
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031