HORRORBOGÁR: Ellepték a harlekinkaticák a KisalföldetVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:HORRORBOGÁR: Ellepték a harlekinkaticák a Kisalföldet
Forrás: RTL Klub, 2016/10/17 21:00

HORRORBOGÁR: Ellepték a harlekinkaticák a KisalföldetRomándon és Győrszemerén is katicainvázió van, de az ország más településein is panaszkodnak az emberek: tömegesen törnek be az otthonaikba a sajtóban horrorkaticaként is emlegetett bogarak. Menekülnek a hideg elől. Gyűlnek az ablakrésekben, az ajtókeretekben és a házfalakon. Bűzös, sárga váladékot hagynak maguk után, és csípnek is. Vagyis egyáltalán nem olyan kedves, aranyos bogárkák, mint a Kárpát-medencében őshonos, piros, hétpettyes rokonaik.
A harlekinkaticák fekete alapon piros pettyesek, vagy narancs alapon fekete pöttyeik vannak. Van kétpettyes, de van 15-21 fekete pontos változat is. Ázsiából származik, először Észak-Amerikába, majd Európa több országába telepítették be, hogy segítse a növényvédelmet. A harlekinkaticák ugyanis nagyon falánkak, és hatékonyan pusztítják a levéltetveket. A nyolcvanas évek óta azonban elveszítették a kontrollt felettük a mezőgazdászok: rohamosan szaporodnak és fokozatosan szorítják ki az őshonos katicákat.

Magyarországon csak 2008-ban fedezték fel a faj első példányát, aztán azóta mindenhol megjelentek, és egyre nagyobb bosszúságot okoznak. Elsősorban a szőlő- és bortermelők életét keserítik meg. Elbújnak a szőlőszemek közé a fürtökbe, és ott is maradnak a szüret idejére is. Préseléskor a katicák keserű testnedvei bekerülnek a mustba, és rontják a szőlőlé minőségét.

Rettenetesen nehéz védekezni ellenük. Azok a vegyszerek ugyanis, melyek biztosan elpusztítanák a harlekinkaticákat, más, hasznos rovarokat is megölnének. A legegyszerűbb, ha be sem engedjük őket a lakásba. Ősz közeledtével tömítsük el az ablakok és ajtók körüli réseket, illetve használjunk szúnyoghálót. Ha még így is bejutnak, akkor porszívó segítségével szabaduljunk meg tőlük. A harlekinkaticákat lehetőleg ne szedjük össze kézzel, mivel könnyen összenyomódnak és bűzős, sárga váladékot hagynak maguk után – tanácsolják a szakemberek. Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031