X. Ars Sacra Fesztivál 2016 - Mádl Dalma köztársasági elnök asszony ... 8.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:X. Ars Sacra Fesztivál 2016 - Mádl Dalma köztársasági elnök asszony ... 8.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/09/16 22:45

X. Ars Sacra Fesztivál 2016 - Mádl Dalma köztársasági elnök asszony ... 8.X. Ars Sacra Fesztivál - 2016. szeptember 17-25. - ünnepélyes megnyitóját a Magyar Nemzeti Múzeumban tartották, szeptember 16-án. Köszöntőt mondott Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Megnyitotta: Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Közreműködött az Anima Musicae Kamarazenekar, Szabó T. Anna és Lackfi János költők.
A Fesztivál fővédnökei: Erdő Péter bíboros és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Mottója: „Reményt és jövőt adok nektek!” (Jer 29,11) Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma: Dragonits Márta, Kolek Ildikó, Toroczkay Ilona.
Európa, elszakítva gyökereitől, nehéz helyzetbe került. Az Ars Sacra Fesztivál az európai kultúrából kiszakíthatatlan, ma is élő szakralitás felmutatására vállalkozik, olyan művészeti alkotásokkal, amelyek az örök értékeket közvetítik, a Szépet, az Igazat, a Jót. A tíznapos Fesztivál a szeretet kultúrájának terjedését segíti, határon innen és túl, ingyenesen látogatható, a művészet számos műfaját felvonultató programsorozattal, több száz programmal.
Az Ars Sacra Fesztivál szerepe a közösségépítésben a kisebb településeken is igen jelentős. Aktivizálja az ott élőket, kapcsolatokat épít a települések különböző csoportjai, vezetői között. Elősegíti a kulturális turizmust, a helyi értékek megőrzésére, s bemutatására serkent.
A Fesztivál első napja hagyományosan a Nyitott Templomok Napja, amikor kinyílnak a történelmi egyházak templomai, és betekintést engednek rejtett kincseikbe. Színes programok által ismertetik meg a betérőket a zsidó-keresztény kultúrával, a közösségekkel, bátorítást és meghívást adva egy újabb találkozásra.
Több mint száz alkotás érkezett az Ars Sacra Filmfesztiválra, az előzsűri által a versenyprogramba választott pályaműveket az Örökmozgó Filmmúzeum-Premier Kultcaféban (volt Vörösmarty Mozi) tekinthetik meg szeptember 17-22. között. A díjkiosztó ünnepség szeptember 24-én 19 órakor lesz.
Újdonság, hogy dunai sétahajózásra hívjuk az érdeklődőket, melynek során Budapest templomait, szakrális épületeit tekinthetik meg idegenvezetéssel a Duna vizéről. Bogányi Gergely zongoraművész a nyitónapon lép fel, szabadtéren ad koncertet, a Budai Várban található Szent István-szobornál.
A Várkert Bazárban szeptember 19-én 19 órakor az „In memoriam ´56” című hangverseny keretében Nógrádi Péter Magyar Requiem című műve is elhangzik.
A világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc„Örömhír gitárhúron” címmel ad koncertet a Vígszínházban szeptember 25-én, a Fesztivál záróakkordjaként.
Ahogy minden évben, úgy idén is sok vidéki helyszínen élvezhetjük a rendezvénysorozat programjait.
Kiemelt fontosságúnak ígérkezik többek között a szeptember 17-i hangverseny maraton Pilisszentlászlón. Másnap a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe várunk mindenkit, ahol egy élvezetes tanséta keretében kerülnek bemutatásra a Biblia gyakoribb növényei, botanikai jellegzetességük, kulturális jelentőségük a cédrustól a szőlőig, a mirhától a máriatövisig.
Jézus élete kiállítás Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba alkotásaival Hódmezővásárhelyen látható. Szeptember 22-én Kaposváron hallgathatjuk meg Gryllus Dániel és a Somogy megyéhez ezer szállal kötődő Lackfi János közös estjét a Kaposvári Evangélikus Templomban. Előadásuk címe: Feldaraboljuk a végtelent! A Kárpát-medencéből és egész Európából több település bekapcsolódott saját programjával, így: Alsó-Kelebia, Pozsony, Észak-Komárom, Selmecbánya, Kolozsvár, Nagyvárad, Belgrád, Róma, Bécs, Göteborg.
Európa-szerte részt vehetünk a zsidó-keresztény kultúra újrafelfedezésében, az igaz értékek megismerésében!
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031