MSZP | A CSOK megbukott, bérlakásprogram kell!Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MSZP | A CSOK megbukott, bérlakásprogram kell!
Forrás: MSZP, 2016/08/13 12:00

MSZP | A CSOK megbukott, bérlakásprogram kell!A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) nem megoldja, hanem tovább mélyíti a lakhatási válságot Magyarországon - mondta Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján Budapesten.
Az ellenzéki politikus kijelentette: a támogatási forma közvetlen hatására drasztikusan megemelkedtek a lakásárak Magyarországon, de a telekárak és az albérleti díjak is. Szerinte ez még távolabb taszította az emberek millióit attól, hogy saját lakásuk lehessen.
A CSOK szabályozása azoknak a családoknak a tízezreit zárja ki, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A forráshoz csak szűk réteg férhet hozzá, a saját lakás nélkül élő átlagemberek, a családalapítás előtt álló fiatalok számára ez elérhetetlen vagy hatalmas kockázattal jár - fogalmazott.
Hozzátette: hiába hirdeti a kormány a támogatási forma iránti érdeklődést, ez nem jelent semmit. Hasonlatképpen megemlítette, hogy egy luxusautót is sokan megnéznek az autószalonban, mégis nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják.
A politikus hangsúlyozta: magyar fizetésből, minimálbéres fizetésből, közmunkás fizetésből a CSOK-ról álmodozni sem lehet.
Az MSZP szerint a lakhatási válságot egy mindenki számára elérhető bérlakásprogrammal, lakbértámogatási rendszerrel lehet megoldani. Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: a Fidesz-KDNP-kormány volt az, amely mintegy félmillió magyar családtól vette el a lakásfenntartási támogatást.
A képviselő szerint olyan bérlakásprogramra van szükség, amely széles körben elérhetővé tenné a jelenleg üresen álló 560 ezer lakást. Javaslatuk nemcsak a lakhatási válságot oldaná meg, hanem a foglalkoztatási válságon is enyhítene, mert az országon belül könnyebben mozdulna a munkaerő, az emberek mobilisabbá válnának - közölte.
A CSOK Bangóné Borbély Ildikó szerint csak arra jó, hogy a tehetős családokat segítse, és hogy a Fideszhez közeli építőipari cégeket tovább gazdagítsa.
A támogatás csak néhány ezer új lakáshoz járulhatott hozzá, az első félévben 3400 új lakás épült és 4800 építési engedélyt adtak ki, száz éve nem épült ilyen kevés lakás Magyarországon - folytatta. Felidézte: 2008-ban, a válság kitörésekor még 36 ezer új lakás épült Magyarországon, de még a kormányváltás után is meghaladta az évi 20 ezret.
A KSH adataira hivatkozva ismertette: jelenleg 560 ezer lakás áll üresen, egy évvel korábban 383 ezer lakás volt üres. Az üres lakások több mint fele ötezer lakosúnál kisebb településeken van, vagyis a vidék elkezd kiürülni, elnéptelenedni - fogalmazott.
(MTI/mszp.hu)Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930