Szőlő-bor ágazati stratégia - Gál Péter, Légli Ottó, dr. Török András ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Szőlő-bor ágazati stratégia - Gál Péter, Légli Ottó, dr. Török András ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/08/09 18:15

Szőlő-bor ágazati stratégia - Gál Péter, Légli Ottó, dr. Török András ... 1.A kormány döntött a borászat támogatásáról, melynek keretében 40 milliárd forint összegre lehet pályázni – tudtuk meg Gál Péter (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkártól, a 2016. augusztus 9-én tartott sajtótájékoztatón, melyet a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban tartottak.
A sajtótájékoztatón Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Dr. Török András a Magyar Turisztikai Ügynökség gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseiről, a szőlő szerkezetátalakítási és a borászati beruházási támogatásokról, a várható termésről az idei szüreten és a borstratégia első változatának véleményezéséről beszéltek.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni. A támogatás mértéke legfeljebb 45 százalék. Jelezte: egy kisebb kerettel a szőlőszerkezet-átalakítás támogatása is újra elérhetővé válik - ez a keret ugyanis tavaly kimerült. A pályázható támogatás összege 3 millió euró, több mint 900 millió forint lesz a tervek szerint. Az idei szüret megkezdődött, a Balatonnál már szedik a Csabagyöngyét, de más borvidékeken is hamarosan elkezdődik a korai érésű fajták szedése.
Légli Ottó, a HNT elnöke elmondta, az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost, de ez még változhat az időjárástól függően. A mostani felmérések szerint az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A bor minőségét a következő hetek időjárása jelentősen befolyásolja még. A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb. Az előzetes felmérések szerint az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség vihar- és a jégkárok után. Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.
Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a jövő év elejére várhatóan elkészül a középtávú bormarketing koncepció az ügynökségnél.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930