Méhes György 100. születésnapja - Nagy Levente ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Méhes György 100. születésnapja - Nagy Levente ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/05/14 16:15

Méhes György 100. születésnapja - Nagy Levente ... 3.A mese-, regény- és drámaíró Méhes György 2016. május 14-én ünnepelné 100. Születésnapját. Rá emlékeztünk a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol jelen volt Nagy Levente, az író unokája is. Tolmácsolta a család akaratát, hogy alapítványt hoznak létre a fiatal költők és írók támogatására, valamint Méhes György irodalmi hagyatékának ápolására 100 millió forint hozzájárulással. Az alapítvány fő feladata a minden évben kiosztott Méhes György Irodalmi Díj odaítélése lesz, emellett a 2007-ben elhunyt író szellemiségét követve ösztöndíjakkal és pályázatokkal fogja segíteni a fiatal szerzőket.
Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is megemlékezett Méhes Györgyről beszédében kiemelte, hogy missziót teljesített, műveivel elhozta Magyarországra a sajátos kolozsvári mikrokozmosz életérzését, amely arról szól, miként lehet megtalálni a modus vivendit, a magyarság megmaradásának, kulturális értékei felmutatásának módját egy sokszor ellenséges közegben. Majd hozzátette, figyelemre méltó az erdélyi írónak a színház és az ifjúság iránti elkötelezettsége is.
E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: Méhes György élete utolsó évtizedeiben ismerhette meg igazán a sikert, amikor regényei akár 10 ezer példányban is elfogytak, a Kolozsvári milliomosok című műve hosszú ideig vezette az olvasói sikerlistákat. A műveiben számos alkalommal nyúlt saját vagy családja történetének ihlető forrásához, belőlük sokszor vidám, groteszk családregényeket alkotva. Majd hozzáfűzte, bár a hivatalos, kanonizált irodalomtörténetbe nehezen fogadták be, elhallgatták és kritikával illették, de kedélyét, írni akarását, a közönséggel kialakult szoros kapcsolatát nem tudták megtörni. A megemlékezésen részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke is.
Az ünnepi műsorban részletek hangzottak el Méhes György Jerikó című színművéből - Jordán Tamás és Lukács Sándor élvezetes tolmácsolásában -, amely intellektuális humorral mutatta be a visszásságokat a cselszövéstől kezdve a hazafiasságig úgy, hogy minden igaz és annak az ellenkezője is. A mű nagyszerűsége az időtállóságában rejlik, a mára épp úgy vonatkozik, mint a múltra.
Méhes Györgyben valóban megvolt az, ami a legnagyobbak sajátja, nevezetesen az a képesség, hogy sokakat képes megszólítani, szavainak súlya és hatása van – tartotta fontosnak laudációjában elmondani Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Mint mondta, az erdélyi és egyetemes magyar irodalom különös és ritka jelenségnek nevezi a szerző munkásságát. Méhes György, eredeti nevén Nagy Elek, Márai Sándorhoz hasonlóan valódi polgári író volt, aki következetesen képviselte a transzilvanizmus eszméjét, amelynek Kós Károly mellett talán legelkötelezettebb képviselője volt. Jól tudta, az erdélyi magyarság megmaradása és gyarapodása nem képzelhető el a románok, szászok és zsidók nélkül. Méhes György egyike volt azoknak a nagy erdélyi magyaroknak, akik minden nemzetieskedés, képzelt fölény és arrogancia nélkül a legsötétebb időkben vigyázták és vigasztalták a kisebbségi létbe szorult magyarságot.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031