Családpolitika és növekedés - Novák Katalin - a CSOK előnyei ... 5Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Családpolitika és növekedés - Novák Katalin - a CSOK előnyei ... 5
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/04/12 21:15

Családpolitika és növekedés - Novák Katalin - a CSOK előnyei ... 5Családi Otthonteremtési Program - Családpolitika és növekedés címmel konferenciát szervezett a Századvég Alapítvány. Barthel-Rúzsa Zsolt, ügyvezető igazgató, a Századvég Alapítvány képviseletében köszöntötte az előadókat és a résztvevőket.
Kiváló előadást tartott Hornung Ágnes államtitkár a Családi Otthonteremtési Program gazdaságélénkítő hatásairól - Varga Mihály, miniszter, Nemzetgazdasági Minisztérium elfoglaltsága miatt. A pénzügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy az otthonteremtési program gazdasági növekedést vetít előre, és jelentősen javítja a családok életkörülményeit. A kormány január elsején hirdette meg a Családi Otthonteremtési Programot, amelynek három fő alappillére van: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az áfacsökkentéshez kapcsolódó kedvezmények és a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes kamattámogatott hitel. A program az építőipar serkentésén keresztül hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, és várhatóan a demográfiai mutatókon is tud majd javítani. Ezen kívül az otthonteremtési program céljai között szerepel a munkahelyek számának bővítése, a külföldön dolgozók hazacsábítása. Az eddig befogadott csok-kérelmek közül minden negyedik új lakás vásárlására irányult. Bízunk abban, hogy a program teljesíti a kitűzött célokat!
Novák Katalin államtitkár is kitűnő előadást tartott Balog Zoltán, miniszter - Emberi Erőforrások Minisztériuma kormányzati elfoglaltsága miatt - Előnyök és esélyek a CSOK keretében címmel.
Az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta a statisztikai adatok szerint Magyarországon a népesség 1981 óta minden évben fogy. A kormányzat igyekszik ezen változtatni, ezért dolgozik a gyermekvállalás útjában álló akadályok lebontásán. 2015-ben a termékenységi ráta 1,44 volt Magyarországon, ami hosszú idő óta a legmagasabb szám. A jelenlegi termékenységi mutató mellett is 9 millió alá csökken Magyarország népessége 15 éven belül. Nem fogunk olyan otthonteremtési programot meghirdetni, elindítani, működtetni Magyarországon, ami a devizahitelekhez hasonló csapdába kergeti a magyar családokat. Olyan feltételeket, olyan szabályozást kínálunk, ami életszerű megoldásokat ad. Mint mondta a pénzintézetek által nyújtott adatok szerint február végéig 2346 csok-kérelmet fogadtak be, ezek összértéke 6 milliárd forint. Így átlagban az egy szerződésre jutó összeg 2,5 millió forint.
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára elmondta egy-másfél év alatt helyreáll a rend a hazai lakásépítési piacon, és utoléri a keresletet a kínálat. A kormányzat célja, hogy minden magyar család - lehetőleg saját - otthonhoz jusson. Nemzeti sajátosság, hogy a magyarok az ingatlantulajdont a biztonság egyik garanciájának tekintik, de az is cél, hogy az otthonteremtési program révén növekedjen a népesség és bővüljön a gazdaság. Az építőipar nélkül hosszú távú, fenntartható növekedésről nem lehet beszélni, a beruházásokhoz pedig fizetőképes keresletre van szükség. A jegybank tevékenysége ahhoz járul hozzá, hogy mind az építők, mind a vásárlók számára megfelelő hitelrendszer jöjjön létre a lakáspiacon.
A következő előadást Balog Ádám, elnök, MKB Bank Zrt. Tartotta. Témája a Finanszírozási lehetőségek az otthonteremtéshez.
György László, vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt. részéről Szakmai elemzést kaptunk a Családi Otthonteremtési Programról.
Majd kerekasztal-beszélgetés következett szakmai szervezetek részvételével: Farkas Éva, polgármester, Makó Város Önkormányzata. Zórándy Miklós, alelnök, Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Henn Péter, vezérigazgató, Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. Hajnóczy Péter, elnök, Magyar Építész Kamara, Bartha Ákos, ügyvezető igazgató, MKB Bank Zrt.
Helyszín: Larus Rendezvényközpont. Moderátor Szajlai Csaba, a Magyar Hírlap gazdasági újságírója volt.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031