Budapestinfo - Tarlós István - 2016 április 1. folytatás ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapestinfo - Tarlós István - 2016 április 1. folytatás ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/04/01 16:45

Budapestinfo - Tarlós István - 2016 április 1. folytatás ... 2.Az agglomerációs közlekedés állam általi visszavételéről jól haladnak az egyeztetések. A feladatot eddig a Főváros látta el az állam helyett, most pedig visszaadja azt. 2014-ben csak részben, 2015-ben pedig egyáltalán nem kapott rá a Főváros állami forrást. A költségvetési törvény szerint azt a pénzt, amit Budapestnek az állam tömegközlekedésre ad, csak és kizárólag helyi, azaz a közigazgatási határon belüli közlekedésre lehet fordítani, vagyis fogalmilag kizárt, hogy a Főváros az agglomerációs közlekedés finanszírozására pénzt kapott volna. Szerette volna, ha a Főváros havi 1 milliárd Ft-ot kap, amíg a technikai átadás-átvétel megtörténik. Egyelőre arról született megállapodás, hogy az állam félmilliárdot folyósít, előlegként. A megállapodás véglegesítésekor elszámolunk, a kormány nem mondta, hogy nem fizeti ki a költségeket.
A Nyugati pályaudvar mögé tervezett zöldterület megvalósítását támogatja a főpolgármester, hiszen a 2009-es Budapest-programjában is szerepelt. A hulladékgazdálkodási szabályozás miatt a Főváros a miniszterelnökhöz fordult és törvénymódosítást kezdeményezett, mivel a főváros nem akarja finanszírozni a vidéki települések veszteségeit. Jövő év elejére 250 főre csökkenhet a BKK létszáma (a jegyellenőröket nem számítva). A csepeli HÉV-et is visszaveszi az állam – néhány téma a Budapestinfón, Tarlós István tájékoztatóján.
Támogatom Lázár János kancelláriaminiszter ötletét a Nyugati pályaudvar mögé tervezett zöldterületről – mondta a Budapestinfón Tarlós István főpolgármester. Az elgondolás a 2009-ben írt Budapest-programjában is már szerepelt. Hogyne támogatnám a saját programomat, ami most Lázár János szívügye, nekem már 2009-ben a szívügyem volt az, nem bántam volna, ha egy fél mondatban ezt a miniszter úr is megemlíti. Elmondta: kicsit „elunta" azokat az állításokat, például amely legutóbb Schneller István volt főpolgármester-helyettes és egykori budapesti főépítésztől hangzottak el–, miszerint a mostani városvezetés csak üzemeltetni akar. Az állítás nem igaz. Ha nálam lenne a pénz akkor én is meg tudnám valósítani a miniszter úr gondolatát.
A hulladékgazdálkodás új szabályozása miatt a Főváros a miniszterelnökhöz fordult és törvénymódosítást kezdeményezett. A hulladékgazdálkodás területén országos szinten 14 milliárd Ft-os a veszteség. A Fővárost a kérése ellenére sem vonták be a szabályozás előkészítésébe. A Fővárosnak az a legnagyobb baja az új szabályozással, hogy azzal a fővárosiak fogják finanszírozni a vidéki települések hulladékgazdálkodási veszteségeit. A kormányt erősen támogatom, de Budapesten választottak főpolgármesternek, ezért ezt nem venném szívesen.
A Főváros szerint a rendelettervezet ellentmondásos, több rendelkezése nincs összhangban a hulladékgazdálkodási törvénnyel sem. Jelenlegi formájában azt nem lehet végrehajtani, arra felkészülni sincs lehetőségük a jogalkalmazóknak. Kimondottan aggályosnak nevezte, hogy az ellátási kötelezettség továbbra is az önkormányzatokat terheli. Komoly zavarokat okozhat rövidtávon, hogy a szükséges forrás nem biztosított, a főváros állami forrásra fog szorulni. A pluszforrás igény 1,5-3 milliárd forint közötti összeg lehet. Az önkormányzatnak nincs ráhatása a közszolgáltatás tartalmának meghatározására, aminek felelős megrendelője. Az új szabályozás veszélyeztetheti a fővárosi uniós támogatásból megvalósult vagy megvalósuló projektjeit.
Jövő év elejére a jelenleg 1639 főt foglalkoztató Budapesti Közlekedési Központ (BKK) létszáma – a 600 jegyellenőrön kívül – 250-re fog csökkenni. A már idézett, 2009-es Budapest-programjában szerepelt a BKK létrehozása, de nem az lett belőle, amit elképzeltünk. A BKK-nak nincsenek fejlesztései és beruházásai – azok fővárosi fejlesztések –, hiszen a központ a Főváros megbízásából lát el lebonyolítói feladatokat. A BKK túlduzzasztott, kezelhetetlen nagy szervezet lett – 2014 őszén már több mint kétezres volt a létszáma –, olyan feladatok is oda kerültek, amelyek nem oda valók. A BKK feladata a jövőben stratégiai és projektmenedzseri munka lesz, tevékenysége még a közlekedésszervezésre és a kereskedelmi értékesítésre fog korlátozódni, az útfelújításokat a Budapest Közút fogja végezni. Jelenleg is munkacsoport dolgozik a BKK karcsúsításának végrehajtásán.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031