10. Magyar-Lengyel Barátság Napján - Tarlós István főpolgármester átadja a város zászlót ....Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:10. Magyar-Lengyel Barátság Napján - Tarlós István főpolgármester átadja a város zászlót ....
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/03/19 17:45

10. Magyar-Lengyel Barátság Napján - Tarlós István főpolgármester átadja a város zászlót ....10. Magyar-Lengyel Barátság Napján a Pesti Vigadóban. Idén már 10-ik alkalommal került sor ünnepélyes keret között a Magyar-Lengyel Barátság Napjára március 18-án és 19-én. A nagyszabású esemény szervezője Budapest Főváros Önkormányzata. Közreműködő partner a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A rendezvény fővédnökei Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke.
Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban - címmel március 18-án nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere arról a megállapodásról beszélt, amely közte és Krakkó jelen lévő főpolgármestere, Jacek Majchrowskival között köttetett. Ennek értelmében a két város még idén testvérvárosi kapcsolatba lép egymással.
Krakkó és Budapest, az Európai Unió két gyorsan és egészségesen fejlődő, egyszersmind királyi városának története a múltból építkezik, és várhatóan a jövőben folytatódik. A tárlatról elmondta: a BTM és a Krakkói Városi Múzeum hároméves együttműködésének eredménye, amelyre a lengyel városból összesen 200 műtárgy érkezett.
Jacek Majchrowski főpolgármester beszédében az elmúlt ezer év európai történelmére emlékeztetett, amely háborúkkal van tele, kivéve a lengyel és a magyar nemzet kapcsolatát. A kiállítás könnyen érthetővé teszi ezt a mély barátságot, amely különböző korokban – például a második világháborúban vagy 1956-ban – egyaránt megmutatkozott.
A tárlat a Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum együttműködéseként jött létre, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretei között, a Balassi Intézet támogatásával. Az átfogó tárlat bemutatja a közös történelmi eseményeket és emlékeket, valamint azokat a személyiségeket, akik összekapcsolták a két nemzet történelmét, mint az Anjou és a Jagelló dinasztia egyes tagjai vagy Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem. A kiállítás július 24-éig látogatható.
A magyar-lengyel barátság újkori története és nagyszabású megünneplése 10 éves múltra tekint vissza. A Magyar Lengyel Történelmi Társaság kezdeményezésére 2005-ben két monumentális tölgyfaszobor készült, 2006-ban megszervezték a Magyar Lengyel Barátság Napját, valamint a magyar- és lengyel testvérvárosok találkozóját Győrben. Itt a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László, és a Lengyel Köztársaság elnöke, Lech Kaczyński, közel negyven magyar és lengyel testvérváros küldöttsége jelenlétében, felavatta az emlékművet, a Magyar-Lengyel Barátság hivatalos napja március 23-a lett.
A rendezvények minden évben a két ország köztársasági elnökeinek részvételével és tiszteletbeli fővédnöksége alatt zajlanak. Március 19-én, szombaton ünnepi szentmisére került sor a Szent István-bazilikában, Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érseke celebrálásával. Március 19-én, a Pesti Vigadó ünnepi műsorán beszédet mondott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke. Részt vettek az ünnepi eseményen a köztársasági elnökök feleségei Herczegh Anita és Agata Kornhauser-Duda, a lengyel nagyköveten Roman Kowalski-n kívül még számos nagykövet és polgármester, képviselők ...
A legendás magyar-lengyel barátság több mint ezer éves, történelmi események erősítették, emberi kapcsolatok fűzték szorosra. Erről az eltéphetetlen kötelékről emlékezett meg a két ország ünnepélyes keretek között.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031