Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a 10. Magyar-Lengyel Barátság NapjánVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a 10. Magyar-Lengyel Barátság Napján
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/03/19 17:15

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a 10. Magyar-Lengyel Barátság NapjánÁder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke beszédet mondott a 10. Magyar-Lengyel Barátság Napján a Pesti Vigadóban.
Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Agata Asszony! 1986-ban egy katolikus templomban emléktábla került a falra. Nem szokatlan esemény: a templomokban gyakran látni a kegyelet és az emlékezés sokféle megnyilvánulását. Az ilyen táblák − állítsa őket egyetlen ember vagy egy közösség – örömről és bánatról, gyászról, büszkeségről, könyörgésről és háláról szólnak. Ez a tábla mégis különleges volt. Rajta a magyar Kossuth-címer és a felirat: Az elesettek és meggyilkoltak emlékére a forradalom 30. évfordulóján. Akik a táblát 1986-ban elhelyezték, még bőven a szocializmusban éltek. Csak remélhették, hogy a rémálomnak még az ő életükben vége lesz. Azt viszont biztosan tudták, hogy súlyos kockázatot vállalnak, ha 1956-os forradalmunkat forradalomnak hívják. Valamiért mégis fontos volt nekik. Pedig nem magyarok voltak. Lengyelek - valamennyien. A lengyelországi Podkowa Leśnában a Szent Kristóf-templom ma is hűen őrzi az elesettek és meggyilkoltak emlékét. S vele együtt valami mást is: két nemzet őszinte barátságát és tiszteletét egymás iránt.
56-ban lengyelek ezrei adtak vért, mert a közös célokról ugyanazt gondolták. Kétszer annyi adomány érkezett lengyel földről azokban a napokban Magyarországra, mint a világ valamennyi népétől összesen. Gyűlt a pénz, a ruha, az élelmiszer, a gyógyszer, az építési anyag. Volt olyan lengyel város, ahol az adományozóknak magyar kokárdát tűztek a mellére. Az emberek 20 millió zlotyt fizettek be a Lengyel Vöröskeresztnek, hogy abból Magyarországot segítsék. A forradalom napjaiban 15 lengyel különgép szállította Budapestre az adományokat és a segítőket. 1956. október 30-án egy lengyel napilap szerkesztője ezeket a sorokat vetette papírra: valójában nagyon gyenge és törékeny a szocialista rendszer, ha ilyen könnyű mozgósítani ellene az egész nemzetet. A lengyelek és magyarok 1956-ban megmutatták, hogy miben áll a nemzeteinktől idegen ideológia, a sztálinista diktatúra egyik fő gyengesége. Abban, hogy nem értette meg az együttérzés, a szolidaritás erejét. Nem értette meg, hogy ezek az értékek tesznek közösséggé egy nemzetet. Nem értette meg, hogy egy nemzet így válik - előbb vagy utóbb - erősebbé minden diktatúránál, minden megszállónál.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Lengyel Barátaink! Amikor 1956. november 4-én a szovjet tankok végigdübörögtek Budapest útjain, diákok sokasága vonult magyar és lengyel zászlókkal Krakkó óvárosában. Csendben, megrendülten. Néma szolidaritásuk imádság volt Magyarországért.
30 évvel később, Podkowa Leśnában − előbb, mint Magyarországon vagy a térségben bárhol − a forradalom emlékét gránitba vésték. De nemzeteink ősi barátságát még a gránitnál is erősebb, időtálló anyagban kell keresnünk: a lelkünkben. Ennek köszönhetően ma is jól értjük egymás gondolatait, törekvéseit.
Több száz éves közös történelmi tapasztalatunk segít abban, hogy ma közösen emeljük fel hangunkat az európai népek sorsát érintő kérdésekben.
Mi, lengyelek és magyarok hiszünk az erős Európában. Hiszünk abban, hogy Európa erejét a történelmi hagyományaikat megtartó, értékeikre büszke, identitásukat megőrző nemzetek adják. Az olyan szabadságszerető nemzetek, amilyenek mi vagyunk: lengyelek és magyarok.
Idén már 10-ik alkalommal került sor ünnepélyes keret között a Magyar-Lengyel Barátság Napjára március 18-án és 19-én. A nagyszabású esemény szervezője Budapest Főváros Önkormányzata. Közreműködő partner a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A rendezvény fővédnökei Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031