MSZP | Terrorveszély – intézkedések a magyar emberek biztonsága érdekébenVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MSZP | Terrorveszély – intézkedések a magyar emberek biztonsága érdekében
Forrás: MSZP, 2016/02/02 14:30

MSZP | Terrorveszély – intézkedések a magyar emberek biztonsága érdekébenOlyan alaptörvény-módosítással, ami csak arról szól, hogy a parlamentnek ne legyen beleszólása az ügyekbe, nem lehet garantálni a magyar emberek biztonságát– jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
Ha a Fidesz ragaszkodik a terrorfenyegetettséggel összefüggő alaptörvény-változtatások beterjesztett változatának a parlamenti szavazásához, azzal világossá teszi, hogy az elvesztett kétharmada miatt meglévő parlamenti ellenőrzést akarja kiiktatni a rendszerből – fogalmazott a politikus.
Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: a Fidesz már egyszer lesöpörte az MSZP büntetőtörvénykönyv-módosítását, melynek célja az volt, hogy angol mintát követve a Btk. alkalmassá váljon arra, hogy ne csak a bekövetkezett terrorcselekményeket követően, hanem azokat megelőzően, az előkészületek szakaszában is felelősségre lehessen vonni azokat, akik később elkövetővé válnának - például a kiképzésen való részvétel vagy a terrorista szervezethez történő csatlakozást követően.
A párt másik beterjesztett, de már lesöpört törvényjavaslata a honvédség létszámának emeléséről szólt.
Harangozó Tamás kifejtette: szükségessé vált a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek megerősítése létszámában, technikájában és költségvetési forrásában egyaránt, továbbá megérett az idő a határrendészet átszervezésére és megerősítésére.
Hozzátette: rendezni kell a Terror Elhárítási Központ jogi státuszát (a szervezet titkosszolgálati státusnak nincs megfelelő parlamenti kontrollja, nem rendezett a jogszabályi környezet), szükséges a közforgalom előtt nyitva álló helyek biztonságának megerősítésére, az egészségügyi ellátórendszer felkészítése esetlegesen bekövetkező válsághelyzetekre, a közterületen közfeladatot ellátók és magánbiztonsági cégek alkalmazottainak felkészítése terrorhelyzetre és az oktatás segítségével a tudatosság erősítése az egész társadalomban.
Az MSZP képviselője kiemelte a honvédség létszámfeltöltésére vonatkozó szocialista javaslatot. Mint mondta, 5500 fő hiányzik a rendszeresített teljes létszámhoz képest, ami 23 ezer fő.
2015-ben 6,9 millió túlórát rendeltek el a rendőrségnél, ezért 17,7 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés, ráadásul a honvédség esetében is több mint egymillió ledolgozott túlórára volt szükség. Ilyen létszámmal, ilyen körülmények között nem várható el az állománytól, hogy alapfeladataik ellátásán felül helyt álljanak – jelentette ki Harangozó Tamás.
A politikus kifejtette: a rendőrség és a határőrség integrációja logikus volt a schengeni rendszerhez való csatlakozáskor, de mostanra szükségessé vált, hogy a rendőrségen belül, a határszakaszokhoz igazodva szervezzék át a határrendészeti igazgatást.
Miközben a kormány további migrációs nyomásról beszél, elképesztően cinikus, hogy nominálisan is csökkent az idei költségvetésben a TEK-re és a rendőrségre fordítható forrás – fogalmazott a politikus.
Harangozó Tamás szerint felelőtlen intézkedés, hogy a bevándorlási hivatalra is „kilövési engedélyt” adtak a kormány részéről; miközben ez a hivatal az első vonalban teljesítene szolgálatot migrációs nyomás esetén, most júniusig átszervezik.
Magyarország kormánya továbbra is abban a hamis illúzióban ringatja magát, hogy egyedül meg tudja oldani a várható nehézségeket, miközben tárgyalni kellene Németországgal, Ausztriával és Szlovéniával, hiszen ezek az országok szorosan együttműködve készítik elő, hogy milyen intézkedésekkel fognak kezelni egy később bekövetkező migrációs hullámot kezelni.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031