Irán - Izrael: újabb pusztító háborúkezdődik? Kaiser Ferenc, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Irán - Izrael: újabb pusztító háborúkezdődik? Kaiser Ferenc, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2024/04/16 17:45

Irán - Izrael: újabb pusztító háborúkezdődik? Kaiser Ferenc, Inforádió, ArénaA műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/
Mi lehetett Teherán célja? Mi volt az iráni akció kiváltó oka? Mi lehetett a célja Iránnak ezzel a támadással, a hazai közvélemény megnyugtatása? Ki indította a támadást. A Forradalmi Gárda, amelyik néha úgy fest, mintha egy másik állam lenne Iránba, vagy a teheráni központi vezetés? Lehetett bármi belső ellentét a döntés meghozatala idején, illetve a támadás megindításakor?
Honnan indították a szerkezeteket? A térségben nem voltak iráni hadihajók, mondjuk a Vörös-tengeren, ahonnan könnyebben elérték volna Izrael területét? Milyen eszközöket, mennyire modern rakétákat és drónokat használtak az irániak? Mennyibe kerülhetett az iráni csapás, ez a 300 eszköz? Mekkora mennyiség áll ebből Irán rendelkezésére? Ezek közül mi az, amit az oroszok az ukrán fronton használnak? Mekkora és milyen az iráni hadiipar? Lehet nukleáris fegyvere Iránnak?
Mennyivel volt jelentősebb a Gázából indított októberi rakétatámadás? Ott miket használtak? Akkor sikerült túlterhelni az izraeli légvédelmi rendszert, most nem. Miért? Izraeli oldalon mennyi idő, mennyi pénz a légvédelmi rendszer újratöltése? Léphet fel hiány ezekből a berendezésekből? Mik és kik lőtték le az iráni drónokat, rakétákat? Honnan lőttek a britek és az amerikaiak? Jordánia miért segített be? Lehet ebből újabb pusztító háború? Nem egyértelmű, hogy Irán erre ismét rakétákkal válaszol? Egyértelmű a válaszcsapás támogatottsága Izraelben? Tehet mást a kormányzat, mint válaszol az akcióra? Jordánia miért avatkozott be aktívan a kolfiktusba? Még a légterét is lezárta időlegesen? Más arab, illetve muszlim állam támogatta Izraelt Iránnal szemben?
A szunnita többségű, és jól felfegyverzett Szaúd-Arábia milyen álláspontra helyezkezdett? Egy regionális háborúnak kik lennének a résztvevői: csak Irán és Izrael? Kik állnak Irán mellett, illetve a háttérből kik támogatják? Oroszország bármilyen módon be tudna avatkozni egy közel-keleti konfliktusba? Washington órákkal a támadás után jelezte, nem támogatja ellentámadás indítását – ez Iránnak is üzenet lehetett? Hiszen Teherán is jelezte, a támadással lezártnak tekinti az ügyet, nem tervez újabb akciókat? Az amerikaiak és a britek hogyan avatkoztak be, honnan indították az elhárító rakétákat? Hol tart izrael gázai katonai akciója? Látszik, hogy mi lehet a következő izraeli lépés? Mennyire foglalja le Izraelt ez az offenzíva? Katonai szempontból mit ért el és mit tehet még izrael Gázában? Orosz-ukrán konfliktus: hogy áll a háború Ukrajnában, milyen mozgások látszanak? Várható még idén, akár nyáron egy orosz offenzíva, áttörhetik az ukrán védelmi vonalakat?
Kaiser Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.04.16-án. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: https://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930