Az izraeli háború és a mesterséges határok csapdája. Rostoványi Zsolt, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Az izraeli háború és a mesterséges határok csapdája. Rostoványi Zsolt, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2023/10/17 18:15

Az izraeli háború és a mesterséges határok csapdája. Rostoványi Zsolt, Inforádió, ArénaMi a térség vezető országainak reakciója a Hamász terrorakcióra? Ki ki támogat? Teljesen kettőbe tört-e a térségben korábban elindult arab-izraeli békefolyamat? Hogyan szorította háttérbe Izrael és az arab államok javuló viszonya az izraeli-palesztin konfliktust? Hogyan segítette elő a békefolyamat az izraeli technológia és az arab olajtőke együttműködését? Mi lehet az Izrael és az egyes arab államok között létrejött Ábrahám-megállapodások jövője? A terrorakció meghiúsította-e a közel-keleti békefolyamatot? Van-e közös nevező az arab országok között a térség jövőjét illetően?
Mely országok a tagjai az Arab Ligának? Létezik-e olyan, hogy egységes arab nemzet? Nemzetállamok-e az arab országok? Mennyire mesterségesek a ma is létező államhatárok, amelyeket az 1916-os Sykes-Picot angol-francia egyezményben határoztak meg a korábbi gyarmati hatalmak? Mennyire mesterségesek ezek az államok, és mennyire nélkülözik a kulturális előzményeket? Mi a törzsek (Irak, Líbia), vagy a nagycsaládok (Katar, Szaúd-Arábia) szerepe egy-egy ország vezetésében? Hogyan vágtak ketté létező törzseket a mesterségesen meghúzott határok? Hogyan lettek a Palesztina területén élő arabokból palesztinok? Mi a szerepe ebben az Izraellel folytatott háborúknak? Létezik-e a palesztin állam a nemzetközi jogban?
Meddig kell visszamenni a történelemben, hogy megértsük Palesztina, és megértsük Izrael történetét? Hol kell keresni a mai zsidó állam eredetét? Mikor alakult ki a zsidó nemzet fogalma? Vannak-e zsidó arabok? Miért nem sikerült a két állami modellt megvalósítani? Hol jöhetne létre a palesztin állam? Mi volt a háborúk után 2002-ben kidolgozott Abdullah-terv? Mi történt 2005 óta, amióta Izrael kivonult a Gázai övezetből? Miben különbözik Izrael és az ENSz álláspontja a Gázai övezet és Ciszjordánia státuszát illetően? Milyen megoldási lehetőségek merültek fel eddig a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinok státuszának megoldására?
Rendeződhet-e Izrael és a többi arab ország viszonya a palesztin-ügy rendezése nélkül? Ki adhat a palesztinoknak nagyobb életteret? Miért nem akarja beengedni Egyiptom és Jordánia a saját területére a vele szomszédos területen élő palesztinai arabokat? Mi lesz a Gázai övezetben élők
Miben különböznek Izrael és a palesztinok lakta területek a demográfiai tendenciái? Mennyivel több arab él a térségben, mint zsidó? Hány arab párt indul a Knesszet-választásokon? Mi a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élők állampolgársága és jogi státusza, és választók lehetnek-e valaha az izraeli belpolitikában? Ha nem, akkor mi a jogi státuszuk? Ha szavazójogot kapnak, marad-e a zsidó állam? Van-e esély tárgyalásos megállapodásra, ha az izraeli belpolitika folyamatos kormányváltásokat hoz, a palesztin oldalon pedig a Fatah és a Hamász csatája zajlik?
Rostoványi Zsolt egyetemi tanár, Közel-Kelet szakértő, a Corvinus Egyetem rektor emeritusa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.17-én.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: http://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031